Hienoa tekemistä! Tulempa tänne kummittelemaan omalla vm.92 rxl polariksella, eli kyselemään neuvoa, jos saisi apuja. Elikkäs vikakoodia 23 rupesi pukkaamaan käynnistyksen jälkeen, no ei siinä, romut irti ja kytkimen puolen suutinta vaihtamaan, kokeiltu nyt varasuuttimilla, ei vaikutusta. Myös johdot piipattu aivoilta, piippaa mutta ei anna tuolle suuttimelle vastusta. Myös johtoja käytetty ristiin, ei vaikutusta. toisia aivoja kokeiltu, ei vaikutusta, akku on myös uusi. Jotain hämärää tässä on mutta mitäs seuraavaksi tarvisi tutkia?
Moro ja tänne saa tulla kummittelemaan, muttei ilman kuvaa potilaasta! Akku varmaankin on kunnossa? Ekana tarkista, että kaikilla maadoitusjohdoilla on kunnon kontakti. Sitten voi tarkistaa dropping resistorin liittimet, että eivät ole hapettuneet. Vastus löytyy akkutelineen alta. Samalla mittaa, että vastuksen liittimen valkoisen johdon ja jokaisen mustan johdon välillä on 6 ohmin resistanssi +-10%. Onko vikavaloa antavan suuttimen resistanssi pinneistä mitattuna 2-2,5 ohmia? Suuttimet eivät myöskään saa olla yhteydessä maadoitukseen, kun piippaat yleismittarilla suuttimen pinnistä moottoriin. Ei saa piipata, koska ecu hoitaa suuttimen maadoituksen. Jos vikaa ei vieläkään ole löytynyt, niin tarkista ecun liittimestä tuleeko 12 volttia vaalean vihreä johtoon (ruisku 1), vaalean vihreä/mustaan johtoon (ruisku 2) ja vaalean vihreä/punaiseen johtoon (ruisku 3). Näihin tulee 12 volttia koko ajan eli ei tarvitse kytkeä virtoja päälle. Sellainen huomio vielä tuohon, kun vuosi ja yksi päivä sitten minun roleksin johtosarja meni oikoseen ja paloi. Ehostelin vanhan johtosarjan ja siinähän tuli vastaavanlainen vika eli antoi vikakoodia yhdestä suuttimesta. Testasin kaiken samalla tavalla kuin sinä, eri eculla, johdon paikkaa vaihtamalla, piippaamalla johdot jne. Kaikki oli sen perusteella kunnosa. Lopulta otin palaneesta johtosarjasta vastaavat johdot liittimineen kuin vikakoodia antaneen suuttimen johdot. Tällä sain vian poistumaan. En kuorinu johtoja, mutta epäilykseni on, että siellä oli hapettumaa tms, joka aiheutti vian. Loppukevennyksenä kuva tämän vuoden eka lauantailta.
Noniin! Kiitoksia maxfun, lähdin mittarin kanssa into piukassa pulukan luokse mittailemaan. Mittailut, resistanssia suuttimelta en saanut. Sitten dropping resistorin kimppuun. Liitin auki ja lukemat, kaikki ok. Huolellinen putsaus ja kiinni. Wola, vikakoodi katosi ja rupesi kone rötköttämään, hullulta tuntuu mutta näin pienellä selvittiin. No, kone pukilla lämpöiseksi, ajamaan lähdössä ja boo, siihen sammui eikä käyntiin. putket vex, kampuralta ruuvit auki kun ajattelin että olisiko kastellut koneen tuon jumpan seurauksena. Eipäs ollutkaan, ei saa ainetta, pumppu kyllä surisee, mutta vain hörpyllä tulpan reijistä käyntiin ja sitten sammuu. Letku on uusi tankissa, täytyy jatkaa etsimistä mittaamalla linjasta paineet. Tarvii varmaan purkaa linjasto pöydälle ja putsata huolellisesti, jotenkin pakopuolelta tuli kerman väristä litkua, olisiko lie vettä bensan seassa. Komia foto sinulla,Laittelen kanssa kun on jotain kuvattavaa! on nämä rolexit henkimaailman vehkeitä ja sekös näistä tekee mielenkiintoisia rassailla!
Kokeile ensimmäisenä, että pumppaako pumppu ollenkaan bensaa. Käytä virtoja päälle, että pumppu pöyrii sen viitisen sekuntia ja paineistaa järjestelmän. Irroita polttoaineen paluuletku tankilta ja laita letkun pää johonkin astiaan/pulloon. Sitten laitat virrat uudelleen päälle, jotta pumppu pyörii sen viitisen sekuntia. Jos kaikki ok, niin polttoainetta pitäisi tulla 90-100 ml:aa. Jos ei, niin jossain on tukossa ja varmaan tässä tapauksessa jokin tukos on jossain. Jotta pumppu pyörii sen viisi sekuntia täytyy virrat olla pois päältä n. 10 minuuttia, jotta b.pumpun rele naksahtaa eli menee virrattomaksi. Toinen vaihtoehto on käyttää akun maakaapelia irti. Edit1. Unohtui mainita, että pumppua ei kannata pyörittää liikaa kuivana/tyhjän, ettei lämpene turhaa. Jos tankin letku on vaihdettu uuteen, niin onko samalla tarkistettu, että letkun päässä oleva imusihti on vapaa muovin palasista? Näyttää keräävän sinne pieniä muovisuikaleita, kun heiluu tankissa. Jos polttoainesuodattimia ei ole vaihdettu, niin ne kyllä kannattaa vaihtaa. Heti tankin jälkeen olevan pienen suodattimen voi tilata esim. https://sporttikone.fi/fi/p/588/filter-fuel-10-. B.pumpun jälkeen on iso 10 micronin suodatin esim. tällainen https://www.motonet.fi/fi/tuote/193224/Ruiskusuodatin-Nissan. Sitten b.pumpun imupuolelta, kun irroittaa letkun, niin pumpussa on pieni sihti, joka kannattaa irroittaa ja tarkistaa ettei ole tukossa. Jos bensaletkut ovat alkuperäiset, niin nekin kyllä kannattaisi vaihtaa uusiin.
Potilas Saarisen eli Tikka racen kampura on käytetty oikasussa, missä kytkimen päässä oli 0,3 millin heitto ennen suoristusta. Ammattimies suoristi kytkimen melkeistä täysin suoraksi. Kampuraan laitetaan uudet päätylaakerit, kun magneeton pääty piti sen vertaan pahaa ääntä. Pytyt on viety koneistamolle, missä ne mitataan ja tarvittaessa hoonatana/porataan. Männiksi tulee jotkut muut kuin takomännät, mahdollisesti prox:t, koska niitä saa aina 2,5 millin ylikokoon saakka. Pyttyjä ei kuiteskaan porata noin isoksi! Poltaine- ja öljylinjastoon on hommattu uudet suodattimet. Vielä pitäisi letkut hommata ja kaivella omaa varastoa näiden osalta. Ainoa kuva potilas Saarisesta on sen pytyistä. Laitoin jokaiseen imupuolelle alareunaan oikealle puolen pikku merkit, niin tietää, mistä kaikki on pois. Pois lukien mag. pytty, missä vesipumpun pinnapultti on kiinni... Omalla RXL:llä tuli körryyteltyä sen vajaa 100 km:a vkl:n aikana tässäpä omia kuvia vkl:lta. Ja sitte vielä ammattikuvaaja @Hankisääski n ottamia! Nämä ovat varmaan jo kaikki nähneet pitkin somea, mutta kerta kiellon päälle!
Älyttömän hieno projekti, täytyy hattua nostaa. Meillä on tismalleen samanlainen roleksi, tuli sukuun muistaakseni -97. Kovia vuosia kokenut, mutta aika hyvin pysynyt alkuperäisenä. Tälle talvea en ajatellut vielä ajanpuutteen vuoksi muuta laittaa kun telaston uudet iskarit ja jouset. Olisko näihin suosituksia? Mitään isompia muutoksia en nyt tee ja tarkoitus on vaan saada kohtalaisesti toimivat aivan kuolleiden vanhojen tilalle, joten laitanko halppis 30€ alkuperäiset vai mitä suosittelette? En oikeen löytänyt muualta tietoa niin ajattelin tässä kysästä kun tietoa varmasti on
Moi. Etsi jostakin käytetyt huollettavat iskarit alle, fox, öhlins tms. ja käytä iskarit huollossa ja pistä alle. Hakaneulajouset voi ostaa tarvikkeenakin. Mahtanekko enää oem hakaneulajousia polarikselta saadakkaan uusia.
Tällä viikolla on potilas Saarista hoidettu. Pytyt on viety koneistamolle, joten sekin asia on hoidossa. Kampurasta poistin kaikki kolme päätylaakeria kuvan mukaisella tavalla. Laakereiden poiston jälkeen puhdistin jokaisen laakerin bräkleenillä ja kuivumisen jälkeen öljyä perään suojaamaan laakereita. Uusissa isoissa päätylaakereissa ei ollut lukitustappia, niin kaveri laittoi tigillä pikku knöölit laakereihin, jotta pysyy paikoillaan. Jokaiseen laakeriin laitoin vielä vähän laakerilukitetta loctiten 648:aa. Eiköhän ne nyt pysy paikoillaan. Lohkon pohjaosaan loctiten 515 tiivistettä. Näin on alakerta niputettuna.
Potilas Saarisen suuttimet piti tutkia, että minkä näköinen suihku niissä oikein on. Autotallipatentilla testasin ja kaikissa suihku näytti olevan yhden mukainen. Eivätkä suuttimet falskannu, kun ne paineisti. Tässä kuvassa näkyy kaasuläppiin tehdyt kolot ilokaasua varten. Viimeisenä testattavista suuttimista vuorossa oli leiponeen mag. puolen suutin. Siellähän oli o-rengas poikki. Uudet o-renkaat piti hommata. Samalla, kun kasasin läppärungot, niin synkkasin ne. Potilas Saarinen otettu sisään bensa-, öljy-, ja jäähdytysnestelinjojen uusimista varten. Ei tarvi niitä alkaa touhumaan, kun saa koneen tiputtaa sisään. Veljekset konepelti pystyssä... Nyt on uudet suodattimet bensalinjassa 2 kappaletta sekä uusi öljysuodatin laitettuna. Uudet letkut myöskin paitti paluuletku tankille. Sen laitan, kun kone on paikoillaan, niin saa reititettyä sen järkevästi takaisin tankille. Tankin sisälle vaihdoin kans uuden letkun. Bensapumpusta käytin sihdin pois ja se oli aika likainen, että hyvä oli sekin käyttää poissa paikaltaan. Samalla myös puhdistelin enimmät paskat pois eturungon pohjalta. Nyt sitten odotetaan konetta koneistamolta. TPS pitää muistaa vielä säätää...
Tuohon mag männän vikaan riittää stefan vuoto. Sille nuo oli erityisen herkkiä ja alkuperäiset stefat ihan kuraa. Joka vuosi piti vaihtaa jos meinasi ajaa. Voi tietysti olla suutinvikakin. Imupuolen helmoihin tuli uria kun veti lunta sieraimeen, ja olihan niitä aina siellä. Ja helmat tahto mennä suppuun jos kävi liian lämpimänä stefavuodon takia.
Noiden vanhojen laakerien ja laakeripesiin upotettujen teräsvahvikkeiden pinnoista näkee ettei akseli ole suora. Väärä akseli hieroo niihin tuota rokkoa. Akselin kun oiko, pysy pinnat kirkkaina. Ei oikein tee hyvää laakerille tuo tigillä kuumentaminen, ja hitsinööli vetää kehän pois muodosta. Kovametalliterällä noihin on porattu reikiä lukitustapeille, ei maksa ihan hirveesti. Alkuperäset on C3 ja joku oli C4:kin, tulihan samanlaiset? Suuttimien testissä voisi vielä sumuttaa mittalasiin vaikka 1 min ajan että näkee onko samat tuotot. Näitten kanssa tuli aikonaan jonkinverra äherrettyä, ja ajettuakin...
@Reppumies kiitos jälleen kerran hyvistä kommenteista! Mietin tuota porausta, mutta vapaalla käsipelillä siihen en viitsinyt alkaa. Laakerit ovat vastaavat kuin alkuperäiset ilman lukitustappeja uloimmissa päätylaakereissa. Edellisessä postauksessa laittelin polttoaine- ja öljylinjat kuntoon helmikuussa . Syy tauolle oli mäntien saatavuus. Eli Suomesta ei millään löytynyt sopivia mäntiä Tikan sorvaamille pytyille. Olisi pitänyt olla seuraava yli koko 1 mm:stä. No, minun kelkan vanhasta moottorista kaverille pytyt ja pieni hoonaus niihin. Näihin pyttyihin kaveri tilas sitten 0,5 mm yli koon männät ebay:stä. Sain männät ja pytyt varmaan kuukausi pari sitten ja tässä aina, kun on aikaa ollut olen touhuillut tallissa... Pako- ja imukanavia hieman putsailin. Männät paikoillaan. Hoonausjäljet näkyvät hyvin ja asennusrasva myös. Pytyt tiputeltu paikoilleen. Kone alkaa olla kasassa uusilla tiivisteillä. Tikan kannessa on tiivistys o-renkailla. Pari milliä lyhensin imukanavien silikoniletkuja, kun imuboksin pois ottamisessa ei ollut liikaa tilaa. Ehkä tällä saisi myös tilaa bensan paluuletkulle. Kaasuläpät paikoillaan ja synkattuna. Ja näissä kuvissa ollaan tässä päivässä. Eli koneen tiputin loppusijoituspaikkaan. Toivottavasti se saa siellä olla ilman ongelmia paljon kauemmin kuin edellisellä kerralla, mikä oli noin 300 ajokilometrin ajan! Kun laihella oli aikaisemmin mennyt, niin nyt laitetaan varmuuden vuoksi säädettävä bensanpaineensäädin. Nostetaan vähän bensanpainetta ja ehkä tällä saataisiin estettyä ettei menisi laihalle. Varmaankin laitan säätimen kiinni tuohon ketjukoteloon, missä käynnistysnarun ohjuri, niin on tukeva paikka sille.
Täällä foorumilla on kyllä helvetin hiljaista! Totta muutkin touhuaa kelkkojen parissa kesäisinkin!? Laitelkaa niitä päivityksiä tännekkin, ettei koko foorumi kuole pois! Säädettävä bensanpaineen säädin laitettu lopulliseen paikkaansa. Piti tehdä kolomen millin alumiinista uusi teline sille. Käynnistinnauru osuu siihen jonkin verran, mutta pyöristelin reunoja alumiinista, niin ei pitäisi takerrella siihen. Bensakiskoon piti hommata vielä liitin, niin saa tiiviisti sen bensan paluun siihen kiinni. Säätimen mukana tulleet yleismallin littimet eivät olleet hyviä. Säätimeltä tankille paluuletkukin omalla paikallaan. Jäähdytinnesteen letkut laitettuna kiinni. Vesipumpun hihna paikoillaan ja sen perään suoja sille sekä käynnistinkoppa. Sitten saikin nostaa keulan ilmaan ja laittaa jäähdytinnesteet koneeseen. Pakarit kiinni liiman kanssa laippoihin. Liimana käytin Sika 521 UV liimaa, kun sitä oli itsellä tallissa. Pakolämpöanturin ja pakarin väliin laitoin jokaiseen rosteriprikan väliin, kun yksi anturi tipahti reiästä putkeen. Niihinkin saisi laittaa liimaa väliin, ettei falskaa savuja konehuoneeseen. Sitten olikin jo konehuone kasassa. TPS:n mittailin, mutta siinäpä ei ollut minkäänlaista säätö mahdollisuutta. Manuaalin mukaan, jonka löysin anturinumeron perusteella meinasi et ko. fordin anturi pitäisi kiinni olessa näyttää 0,5 +- 0,05 V:a ja täysin auki pitäisi olla 4,3 V:a tai enemmän. No, mittari näytti 0,65 ja 4,03 V:a... Anturiin voisi dremelillä tehdä säätömahdollisuuden, mutta jos kiinni olessa saa tiputettua sen 0,5 V:iin, niin käykö samoin tuon täysin auki ollessa voltin!? Shit olikin ensin käynnistyksen aika! Säädettävä bensaanpaineen säädin mietitytti, kun sepä ei pidä bensanpainetta, jos bensapumppu ei pyöri. No, ei muuta ku kokeilemaan. Virrat päälle punaisesta namiskuukkelista, jolloin pumppu pyörähtää eka kerran. Sitten kaasusta painamalla saa pumpun uudestaan pyörähtämään. Eli kaasun lipautus ja nykäsy. Pari tällaista, niin kelkka olikin jo käynnissä? Ajotus tuosta vielä pitää tarkistaa.
Juu, ilman lämmitystä taipui. Ei siinä näy murtumisen merkkejä, eikä sitä kyllä saa käsin taivutettua takaisin suoraksi. Voihan se ajan saatossa hetkutuksen seurauksena mennä poikki, mutta veikkaan et joku muu hajoaa ennen tuota...
Jaa, se on kohta kolome kuukautta ollu hiljaiseloa... Potilas Saarisesta jäi jäljelle tällaiset oikein mieluisat kiitokset kelkan omistajalta! Kelkka luovutettu jo kuukausi sitten. Kelkka oli kaverilla ollut kuukauden melkeistä kärryssä ja lähtenyt vielä käyntiinkin seisomisen jälkeen. Ennen luovutusta katoin sytkäennakon ja ennakko oli tehtaan arvojen mukaan melkeistä maksimissaan. Ennakkoa myöhäistin optimikohdasta hieman myöhäsemmälle, niin josko se auttaisi myöskin tuossa koneen kestämisessä... Oma kelkka on tuossa tallissa ollut keväästä asti pressun alla, ehkä sekin pitäisi tsekata valmiiksi ajokuntoon talvea varten. Ohjaukseen pitäisi pusla sorvata sinne, missä raidetangot yhdistyvät ohjausakseliin, niin saisi kaiken heilumisen pois ohjaustangosta. No, sen tekemiseksi piti hommata sorvi, joka on nyt purettuna tuhanneksi pieneksi ja isommaksi palaseksi. Tämäkin prkl piti purkaa atomeiksi...
Roleksi herätetty henkiin kahdeksan kuukauden kesäunien jälkeen. Ajatuksena oli käydä katsomassa, onko kukaan käynyt kelkkaurilla ajamassa. No, vettä oli sen verran jään päällä et tein uukkarin ja ajoin roleksin takaisin kärryyn...
Oma roleksi jotui kotona ulkoruokintaan, kun kaverin roleksi (kutsutaan tätä Potilas X:ksi) tuli kelkkakuiskaajalle (en tiä uskaltaako tällaista nimeä itsestäni käyttää, mutta antaa ny mennä) tutkittavaksi. Ongelmana on, että roleksi ei ota kierroksia. Etänäyhteydellä (ei onneksi teams tällä kertaa) on koitettu ongelmaa ratkoa. Tuntui, ettei ongelma ratkea, niin kaveri kysyi, että voisinko ottaa omaan talliini tutkittavaksi. Sanoin, että voin minä sitä tutkia. Tässäpä kuva Potilas X:stä! Roleksi on vuosimallia 1992 oleva sks. Ensimmäinen ajatus on tsekata sähkökomponenttien kunto. Eli ensimmäisenä pitäisi irroittaa akku. No, ekat hikikarpalot valuivat otsalta, kun yritti irroittaa äänenvaimenninta. Olipa vain tiukassa, mutta lähtipäs lopulta irti! Näköjään näissä on yhtä monta sovitetta kuin on roleksejakin! Akku irti ja ensimmäisenä irroitin suuttimien etuvastukset johtosarjasta. Kaikki vastukset olivat ok, mutta liittimessä yksi pinneistä ei pysynyt omalla paikallaan! Tässä siis yksi mahdollinen vikakohde. Liittimestä oli lukitus rikki, niin tämän takia ei pinni pysynyt paikallaan. No, onneksi vastuksia on neljä kappaletta, niin siirrän sit yhden pinnin paikkaa johtosarjan liittimestä, että saadaan vastukseen varma kontakti. TPS pitää säätää ja tsekata bensanpaineet sekä ne muut sähkökomponentit tarkistaa, niin kokeillaan sit et miten käy vai käykö ollenkaan!
Jees eli pinnin paikkaa vaihdettu johtosarjasta, niin pitäisi suuttimen etuvastuksella olla kunnon kontakti. Testailin läpi suuttimien etuvastukset, suuttimet sekä staattorin. Ainoastaan staattorin exciter-käämin arvo poikkesi suositellusta 248 ohmista, kun se oli 239 ohmia. Ehkäpä se menee, kun on heittoa suositellusta alle 5 %:a. Tietääpä pitää silmällä. Sitte ei ku tietokone kiinni efi-boksiin. TPS-antoi virhettä ja tk. seos oli aika korkea. Uudet ruuvit TPS:ään ja sitten säätöä samoten kuin tk. seokselle pieni säätö. Vielä pitää säätää TPS tyhjäkäyntiasentoon eli 4 - 4,5 asteen tienoille. Öljypumpustakin säädin vaijeria löysemmälle kuin näytti olevan säädöt pielessä. Bensanpaineita mittailin ja näytti nousevan sinne miniarvoon eli 2,4 barin tienoille, mutta lähti heti laskemaan. Laitetaan käyntiin ja katotaan, missä arvoissa se sitten pyörii... Huomenna akku ladata täyteen ja katotaan paraniko roleksin käynti vaiko ei.
Alkoihan se tämäkin roleksi näyttämään elonmerkkejä. Eilisen postauksen jälkeen säädin TPS:n tyhjäkäyntiasennon 4,3 asteeseen eli pitäisi olla siellä suositellulla alueella. No, nyppäsin kelekan käyntiin ja Potilas X alkoi melkeistä heti kiukuttelemaan. Kävi tyhjäkäyntiä alta 2k:n ja ku painoi kaasua tovin lämmityksen jälkeen, niin kierrokset tippui ja lopulta sammui. Mietin et mitä v#&&ua. No, uus nykäsy ja samointein kiekat 3k:ssa. Ei muuta ku tyhjäkäyntiä pienemmälle ja Select Monitor:n mukaan tyhjäkäyntiasento oli vain 2,3 astetta. Kiekat, kuitenkin oli siellä 2k:ssa ja pikkasen ylikin. Alkoihan se sitten vastailemaan kaasun painallukseenkin. Aikasemmin, kun vain booaili. Bensanpaineet oli kyllä liian alhaiset 2,1-2,2 baaria eli se voipi selittää tuon huonon kaasuun vastaamisen "kylmällä" koneella. Ihmetytti myös tuo TPS:n "lopullinen" tyhjäkäyntiarvo, ku on 2 astetta alle suositellun. Kuvasta ei oikein näy, kuinka paljon tallissa oli savua! Niin sitä roleksia sai ulkoiluttaa kujalla ja sai ajettua talonkin ympäri! Siinä se saa odottaa (suoja ei vielä päällä) sitten, että kaveri käy sen hakemassa kotio! Tässä vielä videota ku roleksi on käynnissä!