SähköTerhi10

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä jeske, 5/4/17.

 1. jeske

  jeske sähkömies

  Minulla on entisöity Terhi 10, jolla olen vetänyt latuhöylää talven aikana. Hiihtoladun tekoon en raski sitä enää käyttää, joten olen aikonut rakentaa latukoneeksi sähkökäyttöisen Terhin. Aloitus rakennusprojektiin on jo tehty, ostoilmoitus kunnostuskelpoisesta terhiaihiosta on Tori.fi:ssä. Ensimmäistä tarjousta menen katsomaan ehkä huomenna (kolmesta terhi10:stä koostuva kasa!)
   
  _NitrO_ ja T-Cat tykkäävät tästä.
 2. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0072.JPG Ensimmäistä ulkovarastoinnissa ollutta tarjousta terheistä pääsin katsomaan viiveellä ja kelkkojen kunnon vuoksi tarjoamani 1te ei riittänyt, meni 1300e:lla muualle. Lähellä olisi ollut ilmeisen hyvä kelkka myynnissä, mutta seki ehti mennä vatuloidessa. Etsintä jatkuu. Projektia on viety kuitenkin eteenpäin kelkan löytymistä odotellessa niin, että Kiinasta on tulossa moottori (3 kW) ja säädin, sekä siihen kuuluvat osat, kuten kaasukahva ym., tarkemmin kuvassa.
   
  Viimeksi muokattu: 28/5/17
 3. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  No nyt on mielenkiintoinen projekti!
   
 4. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0074.JPG Tässä vähän ajatuksia, miten kelkan pitäisi toimia:
  - latuhöylän vetämistä jäällä 4-7 km kertalatauksella
  - työvauhti n.15 km/h, huippu ehkä 25 km/h
  - nykyisen latuhöylän rautapainot n.120 kg korvaan lyijyakustolla 100-150 Ah 48V
  - moottori 2.variaattorin paikalle kelkan omilla välityksillä, 15 km/h vastaa moottorilla 1850 r/min, jolloin moottorista voi saada vääntöä 20 Nm. Saattaa vielä vaatia alennusvaihteen.
  Viime talvena hiihtoladun teko terhillä oli vaivatonta, se on kevyt, ei uppoa (pieni pintapaine), tehokas vetäjä pienilläkin kierroksilla. Minulla variaattori kytkeytyy heti tyhjäkäynnin yläpuolella, jolloin vääntö lienee varsin vaatimaton. Toimii, tai ei, ei tässä itku tule o_O Mielipiteitä!
   
 5. veeqs

  veeqs Well-Known Member

  Eikait siinä ihmeempiä ole :)
  Virran rajoitukseen ohjaimessa kannattaa perehtyä, voinee vaatia alennusvaihteen jotta lähtee latukone perässä sujuvasti liikkeelle.
  Akkujen laatamiseen ja niiden balansointiin kannattaa panostaa, eikä yritäkkään purkaa alle 12v napajännitteen per akku. Kerran syväpurettu akku on entinen akku :)
   
 6. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0077.JPG Nyt SE löytyi poroalueelta. Matkaa tulee 900 km, mutta terhi on peräkontissa puolivälissä matkaa.
   
 7. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0079.JPG IMG_0080.JPG Kotona Terhin kanssa. Telasto ja koppa vaikuttavat täysin korjauskelpoiselta. Moottori on täristänyt itsensä jo valmiiksi irti, kiinnitys on pettänyt. Erikoista on, että Terhi 10 on rakenteeltaan takamoottorinen ja kori etusuksineen on kiinnitetty ainoastaan kahdella pultilla kuvassa keskellä näkyvälle alumiinitötsälle! Seuraavaksi aloitan alustan ja korin kunnostamisen kevättöiden lomassa, siinä vierähtääkin sitten tovi. Sähkömoottoritarpeita odottelen ensiviikolla.
   
  Joske tykkää tästä.
 8. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0084.JPG IMG_0083.JPG IMG_0082.JPG Matkahuolto toi sähköistystarpeet. Rälläköin vanhan moottoritelineen jäänteet pois ja sovittelin uutta moottoria paikalleen. Päätin laittaa alennusvaihteen siitäkin syystä, että moottorin tuulettajansiipi saa riittävästi kierroksia ja estää moottorin ylikuumenemisen. Ajattelin laittaa alennusvaihteen kiilahihnalla (?), on helppo, halpa ja hyötysuhteeltaan hyvä. Välitys tulee 2/1, löytyykö keneltäkään valmista mitoitusta hihnapyöristä tuolle teholle (3 kW 3000-5000 rpm)?
   
  rehtori, Joske ja ITP tykkäävät tästä.
 9. AEM

  AEM Well-Known Member

 10. jeske

  jeske sähkömies

  Kiitos linkistä, näyttäs löytyvän helposti ja halpa muuttaa välityksiä tarvittaessa.
  Sivuttaisvedosta ei löytynyt textiä, mutta koneen paino ja jämäkkä rakenne panee uskomaan, että kestää, aika näyttää.
   
 11. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0086.JPG IMG_0087.JPG Mitätön keli tuolla ulkona, niin oli aikaa "teurastaa" tuo terhi. Ei suurempia yllätyksiä löytynyt, mutta telojen kumit tekisi mieli uusia, sopivaa hihnaa varmaan löytyy, isokantaiset kapuloiden kiinnitysniitit voi olla tiukemmassa. Ketjukopan laakerit 4kpl uusin myös olivat kuluneita samoin telapyörien laakerit 2kpl, silloin taitaakin koko härvelin laakerit olla uusittu. Mielenkiintoinen tuo ketjukoppa-runkorakennelma, runko toimii äänenvaimentimena ja siitä on 4mm reikä ketjukoppaan ja tarkoitus saada 2-tahti pakokaasuista voitelua ketjulle, on sinne kyllä pantu vaseliiniakin. Hyvä yhdistelmä, mutta äärettömän likainen purkaa ja pestä. Onneksi tämä on vapaaehtoista :D
   
  Joske tykkää tästä.
 12. Miikka

  Miikka Active Member

  Minä oon kahet telat tehny terhiin, kasaten 6mm pulteilla, yhtään kapulaa ei ole irronnu, suurempi ongelma on saada jako just oikeaksi.

  Kannattaa harkita ulomman nauhan levennystä, lisää pinta alaa kivasti ;)
   
 13. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0091.JPG IMG_0090.JPG Joo voi olla helpompi tuo telahomma hoitaa pulteilla ja lukkomuttereilla, jos haluaa näkymättömämmän voi käyttää senkkikanta ruuveja ja upottaa kanta aluslevyyn.
  Mistähän voisi kysellä sopivia remmiliitoksia. Matto materiaalia käyn ensin kyselemässä paikallisesta kumiliikkeestä muistaakseni kuopion kumi löytyy täältäpäin.
   
  Zombie tykkää tästä.
 14. Miikka

  Miikka Active Member

  Minä tein aikoinaan liitokset ihan pellistä, rälläkän avulla.. Kannattaa sitten ottaa reilun mittaset pultit että yltää rofiilin päälle niin saa vähän jää pitoa samalla ;)

  Vähän tuo moottorivalinta epäilyttää, näinkö 3kW riittää. Mulla terhissä 253 rotax ja turhan pitkiltä tuntuu alkuperäset välitykset, jotenkin raskas liikkumaan. Tosin uus moottori etinnässä kun syksyllä leipo laakeri kampiakselilta..
   
 15. jeske

  jeske sähkömies

  Mielestäni tuo 3kW riittää, jos mitoitan huippunopeuden riittävän alhaiseksi esim. 15km/h . Kokeilen kyllä aikanaan sijoittaa myös terhiin pienemmän akuston ja kokeilla erilaisia välityksiä. Moottorin viereen mahtuisi ehkä 40 Ah, eikä paino nousisi liikaa. Ensisijainen tarkoitus on vetää latuhöylää ja säilyttää ensivuonna 70v täyttävän ukkelin kylähullun maine o_O
   
  Reverend_, ramtouch, Joske ja 3 muut tykkäävät tästä.
 16. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0105.JPG IMG_0106.JPG IMG_0107.JPG Rakentelin moottoritelineen ruostuneesta 4mm levystä. Levyn taivuttelu kotipajassa vaati pientä houkuttelua, vaan nöyrtyi se sitten lopulta. Heppailin palat kasaan ja pääsin sovittamaan moottoria paikalleen. Loppuviikosta tulee hihnapyörät ja hihna (900mm), jos laskin oikein niin telineen 40mm:n säätövara riittää hihnan kiristykseen, jolloin voin rakentaa hihnan kiristysruuvin ja hitsata telineen pysyvään muotoon viimeistelyineen. Ketjukotelon akselin jätän vielä pitkäksi, jos joudun vielä palaamaan lähtöruutuun. Akseli ja ketjupyörä on samaa tavaraa ja en vielä raski tuhota sitä. Joutavan akselin päähän voi rakentaa vaikka päristimen, että kylä kuulee :D
   
  Viimeksi muokattu: 22/5/17
  Zombie tykkää tästä.
 17. hanski-58

  hanski-58 Well-Known Member

  Tässä on asennetta.
  Tätä seurataan.
   
 18. jeske

  jeske sähkömies

  IMG_0110.JPG Hihnapyörät ja akselisovitteet istuu paikoilleen samoin hihnan pituus on sopiva. Mitenkä 13mm leveä hihna riittää, jää nähtäväks. Helppo on kyllä muuttaa hihna määrää, mutta hyötysuhde voi kärsiä. Hitsasin moottoritelineeseen vahvikekauluksen 4mm tavarasta. Tuttava sanoi nähdessään telineen, että tuo ei kestä, ja se on koulujakin käyny ;)
   
  Viimeksi muokattu: 28/5/17
 19. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Mielenkiinnolla oottelen että näkee koeajo videota :) Johan tuo kohta on jo iskussa?

  Millaisen akuston ajattelit tälle laittaa? Auton akkuja oletan?
   
 20. jeske

  jeske sähkömies

  Latuhöylässä aloitan auton akuilla, myöhemmin kokeilen terhiin sijoitettua kevyttä vaihtoehtoista akustoa pistoketta vaihtamalla ja siis ilman latuhöylää. Videot sitten talvikelissä...
   

Suosittele tätä sivua