T.AXYS

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä TomppaM, 25/11/15.

 1. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Noniin,
  Pittääpä laittaa omistaki touhuamisista vähän kirjaa tänne ni ompi helepompi kysellä neuvoa ja kuulla mielipitteitä. Jokkainen kelekka mitä ollu niin on kokenu jonkulaista muodonmuutosta, enemmän tai vähemmän onnistuneesti :D niin eipä se tämäkään siltä säästy..

  Elikkä toissakeväänä hankittu HCR ämmäläinen johon oli valmiiksi vaihdettu matto, M kapia keula, Teamin kakkonen ja sukset.
  Teippiäki oli pintaa nakattu..
  [​IMG]

  Methän ei näihin tyydytä vaan jatkojalostellaan niin pitkäle ku rahkeet riittää, eli ensinä se paino syyniin.
  Lähin siittä liikkeele että takarungon voisin tehdä hiilikuidusta, vehkeet tiluusee ja muotti valmiiksi, laminointi ja vakuumiin, ensimmäiseksi tuotokseksi aivan olen tyytyväinen :)
  Painoeroa sen verran että alumiininen jatko 2607g ja hiilikuituinen 920g.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Paikalleen niitattuna ja vähän puunattuna:
  [​IMG]

  Kieltämättä tuon jäätävän niittimäärän jäläkee alako mielesä pyörii se paineilimaniittari... ;D
  [​IMG]

  Tankoki väänty viimetalavena ni tilalle tuli RSIn tuotos ja polariksen roikuntaremmi.
  [​IMG]

  Välitykset kerkesin vaihtaa tiuhemmiksi vastaamaan -14 mallia, huomasi ainaki kesän sängellä että ei jää turhaa miettii viivale mitä vanhaan verrattuna..

  Seuraavaksi olis tarkotus hyökätä kuomun kimppuun, karsia turhat osat pois, nakata valo kuikkaan ja korvata se ledi/työvalolla. Ilmanotto suunitella samalla uusiksi.
  [​IMG]


  Sitten semmonen ongelma, onko muilla käyny samaa että kaasua pumpatessa booaa, eli meno loppuu seinään. Imuilma anturi tullaan siirtään mutta voiko vika olla muuala? Kohtuullisen ilikeitä tilanteita oli riksullaki viime keväänä rinteissä... :D

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 2. pezq^

  pezq^ Nykyää Lynxejä

  Vs: Hörsselin takomista !

  Mikrokytkin kaasukahvasa voi olla yks mikä aiheuttaa booausta, ainaki joillakin. Sitte sytkäkiila herkistää jonkuverran alhaalta. 1.25 kiila on sellai varmanpäälle. Mutta ei 2.5kää paha ole. Ota se mikro kuitenki pois jos ei ole vielä otettu.

  Tuli muuten hieno tunnelinpää
   
 3. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Vs: Hörsselin takomista !

  Mikrokytkin kytketty poies eikä vaikutusta, jossei anturin siirrola vaikutusta ni ottaa asiaksi tuo sytkäkiila.

  Kiitos vain!^-^

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 4. pezq^

  pezq^ Nykyää Lynxejä

  Vs: Hörsselin takomista !

  Tuosta anturin siirto asiasta on ollu monenlaista keskustelua tässä syksyn aikana. Osalla kuulemma anturin pää jäätynyt ku ollu läppäkotelossa, näissä mitä ite seurannut ja ajanu nii ei problemaa ole ollu. Myös racemiehet käyttäneet sukkahousuja tms kalsareita meshinä läppäkotelon suulla. Kuulemma jäätä kertyy koteloon. Itellä ei sitä oo ollu myöskään. Tuolta dcr topicista löytyy jotai speksausta aiheesta.
   
 5. Eki-S

  Eki-S AC

  Vs: Hörsselin takomista !

  millä niiteillä lätkit tunnelin loppuosan ja puskurin kiinni? aluniitit ei oo hyvä ja kunnon teräsniittejä voi olla nautinto puristella noilla pihdeillä :D
   
 6. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Kriitisimmät paikat teräsniiteillä ja loput aluniiteillä, 50/50. Lähinnä arvellutti että miten tuo kuitu käyttäytyy ku vetasee teräsniitillä kiini, eli murtuuko ni siksi ositain aluniiteillä, jos tuntuu että alakaa löystyy ni vaihetaa joo viimisten niittie kohala tuntu että aivot tärähti jo kuulasa..

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 7. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Vs: Hörsselin takomista !

  Puuilossa paineniittari alle 40e (ollu ainaki).

  Ja kantsisko noiden kuituosia kasatessa laittaa silikoni saumaan? Ite laitan alumiininki kans kun se poistaa sen ylimääräsen tärinän joka syö niitit löysäksi. Ja silikoni tarttuu ihan herpeksen lujaan alumiiniin :)

  Samperin siisti tuo jatko!
   
 8. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Vs: Hörsselin takomista !

  Kyllä varmasti kannattais, ja taidan niin vielä tässä tehdäkkin ainaki niitten osilta missä alumiiniset niitit on ja vaihtaa suosiolla teräksisiin. ;) kuituisia ois pyrkimys tehdä tähän enemmältikkin kuhan pääsemme tuon muotin valamistuksen kans sinuiksi.

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 9. pezq^

  pezq^ Nykyää Lynxejä

  Vs: Hörsselin takomista !

  Keke taas hakoteillä, nykyää maksaa 59€ ;D
   
 10. M.E.A

  M.E.A Lynx

  Vs: Hörsselin takomista !

  Puntaroitko koko laitosta vakiona? Jos muutakin meinaat keventää ja kuiduttaa niin olis mukava nähdä paljonko kevenee. Voihan ne toki yksitellenkin punnita. Mutta tosiaan komia on tunnelinjatko.
   
 11. Plaaf

  Plaaf Well-Known Member

  Vs: Hörsselin takomista !

  Ehditkö kirjoitella tuosta hiilikuidusta tarkemmat valmistus metodit? Hienoa jälkeä kyllä ;D
   
 12. EnskaSpecial

  EnskaSpecial RMK 800assault-13+Polaris Sportman 500 -12

  Vs: Hörsselin takomista !

  Projektissa mukana olleena ottaa itsekkin osaa keskusteluun. Kuidutukseen tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet tilattiin materialshop.fi. Ensimmäisenä tunneli asetoni kylpyyn. Sen jälkeen pahvista tukea ja jatkoa reunoille ettei tarvi laminoida lasikuitua tyhjän päälle. Myös gelcoatti on hyvä reunojen halkeilun takia päästä levittämään alkuperäisen kappaleen yli.Kun pahvit liimattiin paikalleen levitettiin kaksi kerrosta Marbocoten 227CEE irroitusainetta kappaleeseen plus tukena oleviin pahveihin. Tämän jälkeen levitettiin pensselillä kerros Epoksigelcoattia tunnelin päälle ja reunoilta noin 5cm yli. Gelcoatin annettiin kuivua kaksi tuntia. Gelcoat on valmis kun pinta on vähän tahmea mutta ei enää pehmeä. Mittattiin tarvittava määrä epoksihartsia ja kovetetta kannuun ja kunnon sekoitus. Ei kannata sekoittaa liian suurta määrää liian pieneen astiaan koska päällä oleva paino nopeuttaa ja voimistaa reaktiota jolloin levitysaika lyhenee ja lopulta sekoitus kirjaimellisesti käryää purkissa samalla lämmeten polttavaksi. Ensimmäinen kerros epoksihartsia kappaleeseen. Tämän päälle kerros 300g lasikuitukudos. Uusi kerros hartsia ja päälle kerros 400g biaksaalilasikuitua ja taas kerros hartsia ja toinen kerros 400g biaksaalia. Ilmanpoistotelalla yritetään sitten rullailla aina kerrosten välistä ilmat pois.
  Jätettiin muotti kuivamaan. Meillä se kuivui töiden takia viikon mutta vuorokausi riittää.
  Sitten vain muotti ja alkuperäinen kappale irti toisistaan. Tuo gelcoat on kyllä kätevää ainetta kopioi kaiken itseensä alkuperäisestä kappaleesta.... pienen pienet naarmutkin.
  Muottiin sitten levitetään irroitusaineet uudestaan ja jälleen mittaillaaan tarvittavaa määrää epoksihartsia. Tyyli on sama kuin lasikuidussa. Paitsi ilman ilmanpoistotelaa vain käsin painellen. Ensin pintaan hartsi sitten hiilikuitukangas ja niin edelleen. Hiilikuitukangasta sen mukaan kuinka paksua ja jäykkää valmiista kappaleesta haluaa saada. Tässä ensimmäinen kerros eli valmiin kappaleen pääly pinta tuli 194g/m2 2/2twill 3K ja kaksi seuraavaa kerrosta 412g/m2 2/2twill 12K. Valmiin kappaleen paksuudeksi tuli muistaakseni noin 1,3mm voin muistaa väärin? Sitten vain kankaiden levityksen jälkeen koko paketti alipainesäkitykseen. Tähän tarvitaan perforoitu irroituskalvo joka levitetään koko laminoidun kappaleen päälle, tämän päälle imuhuopa joka johdattaa ilmaa säkissä ja imee ylimääräisen hartsin itseensä. Tiiviin pussin tekeminen ei ehkä ollutkaan sitten niin helppo miltä näytti. Leikattiin kaksi palaa säkityskalvoa ja tiivistenauhalla liimattiin kalvot yhteen jonne kappale sisälle. Pieni reikä letkulle joka on kätevä tiivistää tiivistenauhalla. Pumppu päälle ja ohjaillaan säkki oikeaan muotoon. Säkitys on aika tarkkaa hommaa siinä ei kestä olla pientäkään reikää muuten vuotaa heti tyhjäksi. Annetaan vuorokauden kuivua ja irroitus muotista.

  Aineet on myrkkyjä joten maskit naamaan ja suojakäsineet käteen. Työtilaan vähintään ilmanpoisto.
   
 13. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  [​IMG]
  Touhusin tuon peitelevyn ilimanotolle.. jeesus että osas vastustaa kyllä ;D pittää vielä liimasilikoonila tiivistellä tuo.

  Tosiaan eipä ollu mahollisuutta punnita koko vehettä, toki olisin sen halunnu mutta mennään pala kerrallaan. Tuosapa tuo kaveri selitti tämän kyseisen kappaleen vaiheet. Ajattelin kuitenkin seuraavaa tehtäessä että tekasen jonkusortin simppelin kuvakollaasin ja materiaaliselevitykset ni selventää asiaa. :)

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 14. Eemeli

  Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

  Vs: Hörsselin takomista !

  Tuliko teillä gelcoattia ollenkaa tuohon valmiin kappaleen pintaan? En ainakaa tekstistä huomannu. Jos en ihan väärin muista niin epoksissä ei ole itessää UV-suojaa. eli kappale pitäisi lakata tms. ettei aurinko sitä haprastuta.
  Ite käytin kirkasta ruiskutettavaa gelcoattia eka kerroksesksi muottiin irrotusaineen päälle. Sen anto kuivahtaa noin vuorokauden(tahmeaksi) ja siihen päälle alotettiin laminointi.

  Ja aineet on todellakin myrkkyjä. Nyky epoksit ei haisekkaa enää miltää ja saattaa tuntua siksi vaarattomilta.
  Toistuva altistuminen epoksille voi aiheuttaa ihottuman mikä on lopun ikää.
  Toinen on valmiin hiilikuidun leikkaaminen. Se mitä keuhkoihin sitä pölyä vedät on siellä ja pysyy eikä ikinä tule pois.
   
 15. EnskaSpecial

  EnskaSpecial RMK 800assault-13+Polaris Sportman 500 -12

  Vs: Hörsselin takomista !

  Käytettiin RSF816 epoksihartsia joka on UV-suojattua.
   
 16. Jippojeppe

  Jippojeppe water iq 600 -07 ja talavi iq 600 -07

  Vs: Hörsselin takomista !

  onko minkä hintasta puuha lompakolle tuo hiilikuitu?esim. tuo takarunko minkä teit ???
   
 17. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Vs: Hörsselin takomista !  Ei tullu, pelkkä epoksihartsi. Ei varmasti olis pahitteeksi vaikka laittais, ainakin suojais mekaaniselta rasitukselta.

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 18. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Vs: Hörsselin takomista !

  Kyllähän se lompakko laihtuu täsäki touhussa. Tarkempia hintoja löytyy netin verkkokaupoista usiamalta, mutta kaupasta mista tavara hankittiin niin hiilikuidun neliöhinta karkeasti 14-45e riippuen tietenkin millaista laatua on kyseessä (g/m2). Esimerkiksi tähän laitettiin 1x197g/m2 ja 2x 412g/m2. Palat oli noin 120cmx80cm. Olis voinu ehkä vielä lisätä neljännen kerroksen mutta seuraavalla kerralla sitten.

  Sitten tietenkin epoksihartsi/kovete laminointiin. 5kg pakkaus ~135e. Varmasti riippuu taas valmistajalta. Tuohon on sitten oma laskukaava minkäverran mikäki laminointikerron vaatii hartsia.

  Oheistarvikkeina alipainesäkkiä, saumateippiä, irroitusaineet, ilmausmuovia, huopaa, pensselit, hyvät sakset, suojavarusteet ja alipainepumppu. Otettiin varta vasten tarpeeseen vasittu pumppu (~280e) ni ei tartte värkätä mitään omatekoista.

  Muotin valmistus tietenkin erikseen vielä, niitä on usiampia tapoja riippuen minkäkokoista kappaletta halutaan valmistaa.
  Muotin tekoon kannattaa panostaa. Sillä on suora vaikutus valamiiseen kappaleeseen.

  Kohtuu hintavaa enkä yhtää ihimettele valamiitte osien tähtiteiteellisiä hintoja rapakon takana..

  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   
 19. Eemeli

  Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

  Vs: Hörsselin takomista !

  Juu toinen mitä muistelen omista tekeleistä et pelkällä epoksilla jää ensimmäinen mattokerros ihan siihen pintaa niin että ei pinnasta tule välttämättä ihan sileä. Peilauksessa näkyy maton kuviointi. Geelillä saa ihan peilipinnan.

  Ite tilannu tarpeita tuolta www.hptextiles.com
  Sakemanni virma mut jos enkku taipuu niin onnistuu kyllä. Ainaki sillo kun ite tilailin niin tuli isompi erä huomattavasti halvemmaksi mitä suomesta vaikka rahti aika suolasen hintanen. Epoksi kun vaatii myrkyllisten aineiden kuljetuksen.
   
 20. TomppaM

  TomppaM ProRMK-T

  Vs: Hörsselin takomista !  Muistatko miten se käyttäyty irrotusaineen päällä? Eli pisaroituuko hylkimisreaktion takia vai saitko levittymään ihan tasaisesti? Mietin vaan että se jäis tasaseksi matoksi muotin pintaan ja näin ollen levittyis kauttaaltaan valamiin kappaleen pintaan..


  Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
   

Suosittele tätä sivua