Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä Pasi, 21/12/05.

 1. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Tässä hieman kokemuksia RX-1 GT:stä.

  Heti alkuun pitää pitää myöntää, että kuukausi sitten olin huolissani, että pääsenkö joulun aikaan ajamaan kelkkaa sisään.
  Keskilapin alueella riittää lunta, ei ole tarvinnut pelkää että kivet kolisee suksiin. Se täytyy myöntää, ettei jäälle ole menemistä.

  Sitten itse asiaan, GT:hen on tullut 310km, pääasiassa metsäteillä ajettuna.

  Kelkasta on löytynyt yksi ärsyttävä "ominaisuus", jota Yamaha selvittää. Kahvanlämmittimissä ei riitä tehoa, jos pakkasta on yli -10 astetta, niin sormet jäätyvät paksuista hanskoista huolimatta. Kahvanlämmitinelementit ovat tuuman lyhyemmät kuin -05 mallissa, ja en tiedä onko niiden tehot muutenkin pienemmät. Lisäksi kahvanlämmittimet ei lämpiä, jos kierrokset ovat alle 3500rpm. Ajoin yhden kapean tiepätkän, jonka reunalla olevat koivuvesat olivat taipuneet tielle. Puista joutui ravistelemaan enimmät lumet, että pääsi muutaman metrin eteenpäin. Tuolloin kahvanlämmittimet kylmenivät täysin, hanskat olivat muutenkin märät, niin silloin ei tuntunut mukavalta.

  Sitten muita havaintoja, jotka ovat ainoastaan positiivisia. Penkin pehmusteet tuntuvat kovemmilta, kuin keväällä ajamassani GT:ssä. Toki esittely GT:ssä oli 2000km mittarissa. Täytyy toivoa että penkki pitää ryhtinsä, eikä siitä tule sohvaa.

  Ajoasento sopii minulle tosi hyvin, tanko on sopivan suora ja jalat ovat hyvässä kulmassa. Keula toimii paremmin kuin -05:ssa ohjaus on kevyt, ja silti kelkka kääntyy. Suunnitelmissa on vaihtaa myös eteen Öhlinsit kaikilla säätömahdollisuuksilla, ei siis Bad Boyn Öhlinseja.

  Olen löytänyt jonkinlaista pattia, joissa olen pystynyt hieman testaamaan kelkan "pattiominaisuuksia". Kelkka tulee tasapainoisesta alas, ja alusta toimii ok. Alustan iskari on ollut aika löysällä, että saan ajettua iskarin kunnolla sisään ja öljynvaihtoon.

  Kaasuun vastaaminen on paljon parempaa kuin -05 mallissa, jos pääsisin joulun jälkeen vertaamaan GT:n ja -05:sen kiihtyvyyksiä.

  Kaiken kaikkiaan upea kelkka, mutta samaa sanon varmaan GT:n seuraajista. Kehitys kehittyy, uudet mallit tulevat olemaan aina vaan parempia.

  Tuo -05 malli on siis RX-1 ER, jossa on keulassa ja alustassa Öhlinsit.

  Lisää kommentteja seuraa, kunhan hieman lauhtuu -20:sta, ja pääsen jatkamaan sisäänajoa.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. KMV

  KMV ZR 6000 137" SP LTD

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Samansuuntaisia kokemukset. Toi alustahan on vakiona aika passeli tollaselle 90 kg:lle tyypille. Öhlärin jousen säätö löysemmälle kevyemillä kuskeilla? Perusssäätöhän jenkkipoikien mukaan tehdään niin, että mitataan jousen pituus perä ylhäällä josta vähennetään mitta kuski kyydissä kaikkine tamineineen. (tarvii apulaisen) Erotuksen pitäisi olla 40-45 mm, jolloin 1/3 joustoista pitäisi olla pelissä.(Huom! Suomessa vakiojousi 70 Nm, jenkeillä 48 ja Heayvy duty 54!!!)

  Olen ajanut vajaa 200 km perussäädöillä iskatien klikkerit puolessavälissä paitsi Öhläri puristus pienimmillään eikä ole ainakaan vielä pohjailua pelätä, vaikka töyssyt vielä aika teräviä ovatkin. No ootellaan kun möykky kasvaa...Kuitenkin harvinaisen valmiin olonen suoraan paketista)

  Moottori vastaa kaasuun tosiaan kuin ajatus, voi tulla etenkin väsyneenä puunkierrossa oho!-tilanteita.
   
 3. yogo

  yogo Active Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Ei Pasi kuvat näy. Mieleenkiintosta, pittääpäs kirjotella välipäivien jälkeen omia kokemuksia gt:stä kun pääsen sillä ajelemaan. Niin onko tuo jousi nyt sitte tosiaan sen 70Nm kun kuulin ite juttua että, alustan iskari taas vaihteeksi pohjailee pompuissa helpolla vaikka miten säätelee nipsuista tiukemmalle. Vieläkö löytyy tiukempaa jousta tuon tilalle vai onko tuo sitte tiukin mahdollinen ??? 05 monon öhläri lähti maahantuojalle viime keväänä eikä oo vielä kuulunu takaspäin. Muutenki kiinnoistais tietää ite idkarin simmailut ym.
   
 4. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Muokkasin viestiä, että nyt on linkit kuviin, toivottavasti kuvat näkyvät linkkien kautta.

  GT:n Öhlinsissa pitäisi olla ruotsalaisten tekemät säädöt. Minulla on -05:seen tehdyt paremmat säädöt, simmitytän iskarin jos se pohjailee.
  Mutta kyllä GT:n iskarissa on tiukemmat säädöt kuin -05:seen tulleessa iskarissa. Huoltomanuaalissa on, että GT:n jousi on 58N/mm, mutten ole varma, että koskeeko tuo skandi-säätöjä.

  Jos kiinnostaa, niin voin lähettää simmikartan niille jotka haluavat jäykempää alustaan. -05:sen alustassa on jotain 63N/mm jousi paikoillaan, 44N/mm jousi on liian löysä, vaikka simmittäisi iskarin uudelleen.

  Yogo, oliko sinun Öhlins simmitetty uudelleen? Entä mikä jousi oli paikoillaan?
   
 5. yogo

  yogo Active Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Tais olla ihan vakiojousella ja simmeillä oli se sen verta löysä, en tiedä varmasti kun en tyhmänä ottanut sen kummemmin selvää aattelin vain öhlärillä pelittävän. Eipä se kauaa ollu kiinni kun alusta paukahti. Ajelin reitiltä ojaan aika vauhdilla--> alusta paskaksi ja jotain klappia ohjaukseen, tämä siis ihan ikioma moka. No, korjaamolle ja kelkka kuntoon, seuraava reissu ja öhläri meni ihan pehmeäksi, ei muuta ku maitojunalla kotia ja vakio KYB kiinni kunnon jousella. Kuulemma oli nesteet iskarissa ihan höpönä, en tiedä kattoivat sen mällin jälkeen sitte sitä iskaria auki vai vaihtuko vain rauta alustaan.
  Pasi onko ne sun -05 iskarin säädöt nyt niillä simmeillä kovemmat kuin -06 vakiona? Jos on, olisin kyllä erittäin kiinnostunut niistä simmeistä pistä YV:tä. Liittyen aiheeseen, sullahan oli kuvia missä hypytetään rx:ää crossi radalla, miten pelas iskarit niissä pompuissa 8)
   
 6. KMV

  KMV ZR 6000 137" SP LTD

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Kyllä toi jousi on 70 Nm. Lukeehan se siinä jousessakin. Myyntikansiossa oli myös maininta, että kovempaan ajoon löytyy vielä 80 Nm:n jousi. Pohjailua en ole ainakaan havainnut. Tiedä sitten jossain crossityylisessä hyppelyssä.

  Itse kuulin noitten säätöjen olevan täällä erään melko nimekkään suomalaisen sepän käsialaa...tiedä sitten? ???

  Yogo: kuulitko noista pohjailuista täältä vai luitko niistä jenkkipoikien foorumeilta? Ainakin ty:n foorumilla pohjailujuttua on paljon.
   
 7. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Yogo, alusta toimi hyvin crossiradalla, ei pohjaillut, silloin minulla on vakio 4
  4N/mm jousi paikoillaan, mutta puristusvaimennus oli maksimissaan. Vaihdoin tuon jälkeen jäykemmän jousen, ja vaimennus pystyi olemaan puolessa välissä.

  En ole varma GT:n säädöistä, mutta -05:ssa on suomisäädöt, jotka tämä "seppä" teki MP-Racingin kanssa yhteistyössä. Kolmantena osapuolena oli yksi Öhlins-guru, joka kertoi minulle syksyllä, että GT:hen tulee ruotsalaisten tekemät säädöt. Minäkin oletin tuota ennen, että GT:hen tulee suomisäädöt.
  Pitää selvittää miten simmitykset eroavat, jos ne ovat erit. -05:sen säädöt oli tehty 44N/mm vakiojouselle, mutta kuten mainitsin, niin jouduin vaihtamaan jäykempää jousta.

  Jenkkien säädöt ovat erikseen, ne ovat melkein samat kuin kuin viime vuotisessa iskarissa, aivan löysät, iskari pohjaa pienessäkin patissa.
   
 8. yogo

  yogo Active Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  KMV, kuulin täältä suomen kamaralta juttua gt:n omistajalta. Pittääpäs kysellä sitä äriämpää jousta jos vaikka löytyskin. Kuulosta se 80nm ihan hyvältä meinaan saa aika kivasti kenkää pateissa tuo mun rx, eihän sitä passaa porukasta jäädä! ;D
   
 9. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Kävin äsken paukuttamassa patikkoa, Öhlinsin säätö oli toiseksi löysimmällä, ja ei ongelmia pohjaamiseen kanssa.
  Menipäs makeasti pattia kun sai ajaa seisaaltaan, eikä tarvinnut pelätä oho tilanteita. Tosin kävi mielessä, että mikähän patti on kivi johon napsahtaa.

  Huomenna aamulla patikossa testaus jatkuu...
   
 10. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Nyt on ajettu GT:llä 550km. Vaihdoin eteen Öhlinsit kaikilla säädöillä. En huomannut katsoa ovatko iskarit saman mittaiset(siis GT:n orggikset ja Öhlinsit), mutta kun vertaa -05 & -06 mallien etupäätä, niin GT:n keula on korkeammalla.
  Tosin kuten kuvasta huomaa, keulan ripustukset ovat erilaiset kelkoissa, GT:ssä iskarit on pystymmässä.

  [​IMG]

  Alusta ja keula toimivat hyvin, ei pohjaamisia, vaikka alustan puristusvaimennus on ollut alle puolen välin koko ajan.

  Ja nyt vertasin -05:sen ja -06:sen Öhlinsien jäykkyyksiä, -05:sen iskari on jäykempi, vaikka jousi on löysempi.

  Kuvat ovat huonolaatuisia, mutta eiköhän niistä selvää saa.

  [​IMG]
   
 11. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Olen ajanut sekä umpista että jälkeä. Minulla on ollut kulutus välillä 15,5 - 21,9l/100km, isompi luku on melkein kokonaan umpisessa ajoa, lisäksi kelkka kävi aika paljon tyhjäkäynnillä kun reittiä piti aukoa käsin.

  On vielä vaikea sanoa, että onko kulutus kuinka paljon suurempaa ruisku-mallissa kuin kaasari-versiossa. Luulen että kulutus tulee olemaan jotain 15,5 - 16,5 l/100km koko talven ajoilla.
   
 12. Erkki

  Erkki Xtrim TP RE 850 & Xtrim RE 850 2019

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  350 km ajeltu GT:llä.

  Keula toimii hyvin, kiristin jousia 5 mm ja klikkereitä tiukemmalle. Rajoitinremmiä lyhensin pykälällä. Nyt kääntyy terävästi.

  Alustan jousta kiristin samoin n. 5 mm. Nyt perä laskee kuskin painosta 50 mm. Alusta kantaa muuten mukavasti, mutta "etupukki" ensinnäkin tuntuu elävän ja elämöivän/ hakkaavan pikkupatissa. Isossa vastapatissa etupukki pohjaa, siis jäät lentää telaston etummaisista pohjaanlyöntikumeista. Telaston takaosa ei ole(vielä) käynyt pohjassa saakka.

  Siis kuinka tuota telaston tasapainoa saisi säädettyä? Ohjekirjassa kuvataan yksi ainoa säätöpaikka, jolla siirretään "painopistettä" eteen/ taakse. Se säätö on nyt puolivälissä.

  Kulutus on ollut luokkaa 18 l/100 km, seassa umpista ym leikittelyä.
   
 13. KMV

  KMV ZR 6000 137" SP LTD

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Kannattaisi ehkä kiristää sitä rodia, vaikuttaa myös alustan jäykkyyteen kytkemällä aikaisemmin. Samalla keuliminen pienenee eli pitää vedossa suksen paremmin maassa. Ei muuta kun kokeilemaan asteikon väli kerrallaan, lopuksi jousen säätö uudelleen sillä toi rodin säätö vaikuttaa painumaankin.
   
 14. Quad

  Quad Well-Known Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Nyt olis ensimmäinen huolto edessä ja kokemukset alustasta saman suuntaisia kun Erkillä, etupukki paukuttaa terävässä patikossa hitaasti ajettaessa kun vauhtia lisää kolinat loppuu ::).
  Pohjaamaan saa 2 eka pykälällä 3 ylöspäin ei eli säätö pelaa, keula tuntuu pelaavan hyvin.Kahvan lämmittimet on jo -15 melko tehottomat mutta koristelasin vaihduttua suojaavampaan kahvanlämmittimien säädöille löytyi jälleen käyttöä.
  Kaasua lisäessä kypärän sisällä näyttää tältä :eek: :eek: :eek: :) :D ;D ;D ;D joka kerta eli koneesta löytyy potkua ja tarkka kulutus on ollu 17,6l/100km siinä on sekä umpista että kovempaakin pohjaa ajeltu.Ajoasento ja penkkikin on OK!
  Etupukin paukuttelun hitaassa ajossa kun saa säädettyä pois niin hyvä siittä tulee.
   
 15. KMV

  KMV ZR 6000 137" SP LTD

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Tarkoitattekohan tolla "kolinalla" rodista tulevaa kolahdusta kun telasto tulee ylös ja alasmennessä kytkiessä? Se tosiaan kuuluu hiljaisessa vauhdissa tosi hyvin ja onkin aika ärsyttävä piirre, mutta kuitenkin aivan normaalia. Siellä rodin sisällä kun ei ole mitään kumipuskureita... Itse hätkähdin tota samaa meteliä alussa ja luulin jo jonkin poikineen.
   
 16. Quad

  Quad Well-Known Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Se kuuluu silloin kun telaston etupää tulee alaspäin ei niinkään ylös mennessä ja vain hiljaisessa vauhdissa.
   
 17. PKE

  PKE Well-Known Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Mono alustalle aivan normaali sivuääni.
  Sen kyllä saisi poiskin, kunhan tekisi neoprenkumista tai uretaanikumista vaimentimet sinne rodiin.
  KMV:llä lienee asiasta käytännön lisätietoa. ;)
   
 18. Pasi

  Pasi Sidewinder LTX-LE 137" 2019 & Khaos 146" 2022

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Minä en ole edes kiinnittänyt "kolinaan" huomiota, samanlainen ääni kuului jo -05:ssa, joten ei ongelmia...
   
 19. Quad

  Quad Well-Known Member

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Hyvä tietää että se on mono jousituksen ominaisuus, sitä on vain aistit herkkänä uuden kelkan kans, kun alkaa ennenkuulumatonta kolinaa kuuluhan.
   
 20. Erkki

  Erkki Xtrim TP RE 850 & Xtrim RE 850 2019

  Vs: Yamaha RX-1 SP/GT/Warrior/Mnt -06----->

  Pari viivaa säätelin rodia, sehän tosiaan vaikuttaa. Nyt sain koko alustan pohjaamaan kerralla. Tosin siihen vaadittiin jo yritystä... Eikä se nyt mikään "polarispohjaus" ole.

  Mutta paras alusta mikä kelkoissani on ollut vakiona tähän mennessä, Prox2, Fusion, Vector.

  Tietääkseni jälleenmyyjiltä löytyy jäykempää simmikarttaa alustan Öhlinsiin. Minun ajotyylilleni tämä vakio ei ole kaukana, mutta pikkasen lisää jämäkkyyttä, niin se on siinä.
   

Suosittele tätä sivua