ÄRRRÄ:n talli, RXL-päivityksiä sivulta 35

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä ÄRRRÄ, 15/4/09.

 1. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Moro vaan kaikille, tunnuksia sain odotella muutaman päivän mutta nyt sit vihdoin päästään keskustelemaan. Kiitokset Modeille.

  Eli viime viikon lopulla tuli hankittua vihdoinkin RXL. Asustelin Ivalossa 10 vuotta, ja siellä jo tuli haaveiltua moisesta. Siellä päässä kun kelkkailukokemukset rajoittuivat hyvin pitkälti vanhempien poro-okkelilla ajeluun/jousien katkomiseen (eikä siitä sen enempää!) ja rolexien tiirailuun. Etelään tuli palattua vuonna -94, ja sen jälkeen kelkkailu on ollut likipitäen haave, pl. vuonna -96 vietetty päivä Levillä 440 catin sarvissa.

  En tiennyt kuuluuko mun projekti esittelypuolelle vai mihin, joten kirjoitellaan tänne. Modet siirtäkää oikeampaan paikkaan jos sellaista on.

  Kelkka siis -92 Rxl. Hankittu nettimoton kautta, lievästi palaneena. Positiivinen yllätys oli että oikeasti palovaurio on lievä, vahingoittuneita osia on poikki sulanut bensa- ja voitelulinja sekä sulanut ilmaboxin alaosa. Sen verran kuitenkin konehuoneessa oli mustaa ja ahdasta että päätin nostaa koko koneen pois joka onkin tällä hetkellä tallissa pöydällä. Johan alkoi tilaa tulla. Sen verran ehdin kokeilla että ruisku herää, käyntiin ei lähtenyt mutta ei kai se nyt voikaan lähteä jos bensalinja on poikki..

  Seuraavaksi on tarkoitus pestä konehuone, tutkia kaikki johdotukset, paikata tarvittavat ja uusia kaikki polttoaine-, voitelu- ja mahdollisesti jäähdytyslinjat myös. Tarkoitus on myös irroittaa etupäässä majailevat Öhlinsit sekä telasto Öhlinseineen ja Foxeineen :p.

  Pyrin huollattamaan kaikki iskarit kesän aikana sekä tutkimaan telaston tarkemmin mahdollisten vaurioiden/kulumien osalta.

  Kuomu on hajalla vasemmalta puolen, oletin sen olevan lasikuitua ja helpohkosti paikattavissa. No..eihän se sitten ollut, ostin nimittäin kelkan näkemättä kaverin avustuksella enkä huomannut hänelle asiasta mainita sen enempiä. Tarvinnee etsiä ehjempi.

  Penkki on luonnollisesti aivan riekaleina, joskin tutulta olen jo varannut uudemman mallin käyttämättömän penkki/tankki yhdistelmän.

  Matto vaikuttaa ehjältä, en löytänyt halkeamia/ratkeamia ja lamellitkin on vielä tallessa joten se jäänee toistaiseksi vaille sen suurempaa huomiota. Valitettava seikka on se että matto on ilmeisesti 19mm, sutimista tiedossa?

  Koneeseen on tarkoitus laittaa ylikokomännät, vaikuttaa siltä että parhaiimat hymyt on moottorin osalta jo nähty.

  Neuvoja tarvitaan:

  Minkä valmistajan männät koneeseen kannattaa laittaa? Wisecon setti jenkeistä tilattuna olisi varsin kohtuuhintainen, mitähän mahtaa maksaa Suomessa? setti sisälti kaiken, tiivisteineen jne.

  Lukeman mukaan RXL tiputtelee männän helmoja. Johtuuko vika siitä että kone ajetaan väljäksi ja mäntä pääsee heilumaan sylinterissä?

  Kuinka luotettava tuo Poleen voitelujärjestelmä on? Jostain luin että olivat poistaneet ja ajavat seosbensalla mutta toisaalta ei vaikuta kuitenkaan kovin yleiseltä modilta?

  Tukivarsien kiinnityksiä en ole vielä ehtinyt tutkimaan, kunhan ehdin niin kaadan kelkan kyljelleen ja katson mitä löytyy..
   
 2. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Ai niin..pari lisää:

  Kytkimestä loistaa sininen jousi. Sekö vaikuttaa kytkentäkierroksien lukumäärään? Mikähän mahtanee olla?

  Hammasrattaita ovat vaihdelleet ketjukoteloon..mikä on vakiovälitys ja kuinka paljon on järkevä tiuhentaa? Huiput saa omasta puolestani jäädä jonnkein 130kmh paikkeille, kiihtyvyys ja ajettavuus enemmänkin etusijalla.

  Vetopyörien piikkimäärää en tiedä vielä kun ei ole kelkka ollut kyljellään enkä ole maassa maaten alkanut laskemaan. Onko järkevämpää vaihtaa välityksiä ketjukotelosta vai pienemmät vetopyörät? Itselle tuli mieleen että vaihtaisin ketjukotelon kautta, isommissa vetopyörissä enemmän pinta-alaa joka vaikuttanee siihen etteivät hypi niin helposti yli ja toisaalta matto tekee hieman loivemman käännöksen mikä lienee tuottaa pienemmän vierimisvastuksen ja ainakin hieman vähemmän rasitusta/meteliä?
   
 3. Hippo

  Hippo Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Onneksi olkoon sotanorsun hankinnasta ;D

  Mulla löytyy rxl:n johtosarja jos et saa korjattua sitä palanutta.
  Puuttuu ruiskun johtosarja mutta ite kelkan johtosarja on täydellinen.

  Männiksi joko wisecot tai jos rapakon takaa saat tilattua niin SPI:n männät on halvat eikä niitä sen kummemmin kukaan oo haukkunu vaikka niitä siellä päin on käytetty enemmältiki.
  Tuo helmojen tippuminen johtuu juurikin siitä että sylinteri menee väljäksi alaosasta ja pääsee hakkaamaan männän helmaa sylinterin seinään.
  Kannattaa mitata mikrometrillä jos ei aio porauttaa.

  Se tuorevoitelu ei ole heikoin lenkki siinä koneessa, voi sen toki poistaaki mutta harvemmin niitä on hajonnu.

  Kytkimessä on vakiona sininen jousi ja 10AL painot, tuon jousen arvot on 120-300.
  Tuolla polaris-osiossa on jossain se "voimansiirron setupit"-topic missä on noita taulukoita jousille, painoille sun muille.
  Omaan vaihdoin aikanaan Almond-Blue jousen jolla kytkentäkierroksia sai ylemmäs eikä se koneen alaväännöttömyys enää niin paljoa haitannu.
  Variaattoriin kannattaa kans vaihtaa kireämpi jousi, se alkuperäinen on aivan hengetön.
  Joko hopea tai hopea/sininen.
  Ja jos hifistelemään haluaa alkaa niin R11 helixin etit sinne jostain, on käytetty ainakin 700 sks:ssä ja rmk:ssa.

  Vakiovälitykset ketjukotelossa on pätkässä 20/35 ja sks:ssä 21/39.
  Jos et meinaa 32 korkeampaa mattoa vaihtaa niin silloin helpompi vaihtaa nuita välityksiä kuin vetopyöriä.
  38 mahtuu kans kuulemma juuri ja juuri pyörimään noilla ysipyörillä mutta minä vaihdoin omaan kasipiikkiset että jää edes vähän toleranssia telan ja etusyylärin väliin.

  Noita välityssuhteen muutoksia varten löytyy laskuri ja paljon muuta palstan toisen rxl-miehen sivuilta:
  www.rensu.net
   
 4. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Johtosarja saattais hyvinkin kiinnostaa, tutkin tarkemmin oman johtosarjan kunnon ja ilmoittelen sitten.

  Hieman epäileväinen olen sylinterien kunnosta, tavallaan ihmettelisin jos olisivat vielä toleranssissa. Puristuksia tuntuu olevan hukassa jonkin verran, en usko että kyseessä olis pelkästään renkaiden ja mäntien kuluminen joten porautus ja ylikokomännät on listalla ainakin tällä hetkellä. Tarvii ottaa kone osiksi ja tutkia tarkemmin, mutta mielummin teen kerralla valmista kun useamman kerran puolivalmista. Ajot jää tod.näk vähiin eli sitä kautta vois halpaa remonttia tehdäkin, mutta täältä joutuu lähtemään melkein poikkeuksetta ainakin 200 kilometrin päähän eikä jaksais kovin montaa kertaa ainakaan tulla huolien kanssa takaisin kotiin..ainakaan sellaisten kanssa jotka johtuu siitä ettei vaan viitsinyt.

  Välityksistä puheenollen..peli on ilmeisesti aikanaan ollut pitkä malli kun otteessa lukee sks. Runkonumerot täsmää eli tunnelin jatke ja pitkä alusta ilmeisesti vaan vaihdettu lyhyeen..itselle kelpais pitkäkin jos vaikka vähän pidemmälle hankeen pääsis.

  Tänään taitaa ollakin ohjelmassa sitten konehuoneen pesua ja mahdollisesti alustan purkua.

  Onko telastosta löytyvät laakerit ihan stanulaakereita? Saan ainakin std laakereita hankittua suht sopivasti, taidan varmuuden vuoksi uusia kaikki jos vaan normikokoa ovat.

  Tarvii lueskella sitä voimansiirto-topikkia, kiinnostaa tietää missä vaiheessa kytkin nappaa kiinnin. Onko kytkimen jouset ja painot kuinka kalliita?
   
 5. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Kuva kelkasta siinä kunnossa kun se pihaan saapui..illalla tulee toinen kuva vielä. Huomioikaa että kelkka on kuvassa ERITTÄIN likainen.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 6. Okcelbo

  Okcelbo Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Laita se toinen kuva isompana  ;)
   
 7. Okcelbo

  Okcelbo Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  No nyt on parempi, onnea projektiin :)
   
 8. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Kiitokset. Laitetaan peli kuntoon, talvella ne vaikeudet sit unohtuu..toivottavasti. :p

  Eli toinen kuva lisätty, otettu kamerakännyllä joten laadullisesti ei kovin hyvä. Mutta näkee siitä ainakin tuhoutuneen kuomun ja tarkemmin katsoessa kelkan vieressä majailevan sulaneen ilmaboxin alaosan. Kone on toisessa kuvassa jo irti. (Huomatkaa se kullanvärinen juttu siinä vasemman suksen yläpuolella..on siinä kelkassa jotain hyvääkin ;))

  Tänään purin konehuoneesta CDI:n, paisuntasäiliön ja öljysäiliön pois ja irroittelin/tutkin johtosarjaa. Ohimennessä suihkuttelin myös 4 litraa breikkaria sinne. Ei vaikuta enää niin likaiselta, tosin eihän tuo breikkari vie muuta kuin rasvan pois, plus tietenkin ne mitä huuhtoutuu pois. Eli vielä on siistimistä. Irroitin myös valon/mittariston, kuomu on saanut jo tuomion joka tapauksessa.

  Ja sitten talliin..otin kannet irti. Ennen irroittamista arvoin vielä hetken että purkaako vai ei. Arpominen loppui kun irroitin pakosarjan ja kurkkasin sisään..keskimmäisestä männästä ilmeisesti mennyt rengas poikki, takertunut pakoaukkoon ja alaspäin mennessään lyönyt männän reunaan patin. Käyttökelvoton. En tiedä kummasta päästä sylinterit aletaan laskemaan, mutta kytkimen puoleinen vaikuttaa muutoin täysin ehjältä, on vaan hiukka kulunu. Keskimmäisessä siis mäntä hajalla, mutta kansien irroituksen jälkeen jouduin ihmeekseni toteamaan että sylinterissä itsessään ei ole mitään vikaa!?!?! Ja vesipumpun puoleinen onkin joskus laitettu, kaksi muuta std koossa mutta tämä siis .50 ylikoossa, ja liekö helma hajalla vai mitä mutta männän kyljessä reikä ja sylinterissä karmea naarmu.

  Pieni mietintähetki-> jostain rvii kaivaa ehjä stanukoossa oleva pytty ja viedä se sekä kaksi omasta koneesta otettua std pyttyä koneistamoon. Koneistus mahd pieneen ylikokoon ja sen jälkeen tilaamaan mäntiä. Tämä siis tulevaisuudessa, eli tämän kesän aikana.

  Oikeastaan ei edes harmita, oletinkin että kone tulis laitettua joka tapauksessa, näyttää kuitenkin ylikokosarjat olevan varsin kohtuuhintaisia. Ostaessa laskin että etu- ja takaiskareista saan ainkakin osan rahoista takaisin jos peli on aivan susi (kuten jo sanoin, ostin näkemättä) ja se mikä tulee takkiin niin on hyväksyttävää. Muistakaa että kyseessä on RXL, muutaman satasen voi siitä ilosta maksaakin että voi valehtelematta sanoa omistaneensa RXL:n joskus. ;)
   
 9. Hippo

  Hippo Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Jogella muuten on myynnissä minun entinen ilmanputsaripönttö tuola myyntipalstalla.

  Vie vaan suosiolla ne kaikki kolme sylinteriä koneistamoon ja käske porata kaikki samaan kokoon, sillä nyt ei merkitystä ole monenteenko ylikokoon ne joutuu poraamaan kun sulla todennäköisesti loppuu mielenkiinto tuohon malmikasaan ennemmin ku sylintereistä porausvara ;D
   
 10. Tasala

  Tasala Sidewinder MTX 153" Maptune stage 4

  Re: RXL-projekti

  Ihan muuten vain että onko koneelle merkitystä että jos vaikka kaks pyttysessä toinen on 2mm ylikoossa ja toinen std?
   
 11. Yamppa

  Yamppa Assault 800 &1050

  Re: RXL-projekti

  Vähän ot mutta hipoo kuitenki asiaa. Kyllähän noita on paljon liikenteessä joissa toinen on ylikoossa ja toinen vakio. Mutta ite en laittais, kyllähän tuollaisessa tilanteessa koneen tasapaino heikentyy huomattavasti. Suosittelen myös pistämään kaikki samaan kokoon.
   
 12. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Laskennallisesti ainakin on, käytännöstä en tiedä.

  Eli..jos toinen pytty on 2mm ylikoossa (tai missän eri koossa yleensäkään) niin tilavuushan on silloin eri. Eli oikein säädettynä toinen sylinteri antaisi enemmän tehoa, ynnä muut miljoona pikkuseikkaa. Suurempi ongelma lienee ainakin ruiskupelissä että harvoin jos koskaan vakioruiskusta saadaan säädettyä seoksia sylinterikohtaisesti, tarkoittaen joko toisen käyvän paksulla tai toisen ohuella. Kaasaripeleissä pitkälti sama ainakin siinä tapauksessa että moottoria ruokkii vain yksi kaasari tahi niin että kaikki kaasarit on samassa säädössä...toisaalta synkronoinnin ollessa pielessä tilanne on sama.

  Toisekseen..männät ovat lähes varmuudella aina eripainoisia, joskin painoero luultavimmin on aika pieni. Ja kuten jo aiemmin mainittu, asiassa on loppupelissä jos toinenkin seikka huomioitavana, mutta en tiedä tuleeko niistä edes yhteenlaskettuna isoa kokonaisuutta joka moottoria käytännön tasolla hirveästi rasittaisi. Kaikki teoriatasolla, mutta toisinaan on mukava leikkiä ajatuksella..

  Omaani en kyllä koskaan laittaisi eri kokoisia porauksia, tänään konetta purkaessa tuli mieleen että halvalla on joku remonttia tehnyt. Toisinaan kuulee auto/moottoripyöräpuolella laakerivikaisista koneista joihin vaihdetaan vain ne vialliset laakerit, koska ehjäähän ei hyödytä korjata. Ehkä asioiden suurentelua, mutta epäilen että usein lopputulos on eri välyksillä olevat laakerit eri kauloilla, ja luultavammin lyhyempi käyttöikä kuin silloin kun kaikki vaihdetaan.

  Jos rolexin koneesta ei olisi ollut renkaita poikki tai männissä havaittavia vautioita, puristukset olisivat olleet kovemmat ja muutoinkin kaikki vaikuttanut hyväkuntoiselta niin mistäpä olisin tiennyt että yks pytty on jo ylikoossa..tyytyväisen luultavasti olis ajeltu menemään. Kokonaisuudessaan mielestäni ehkä parempi kuitenkin näin mitä nyt käy, ainakin tiedän että kone on mekaanisesti kunnossa kun se kesän aikana läpi käydään.
   
 13. joge

  joge Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Kaupat on jo tehty tuosta imupöntöstä :)

  Eikö sulla Hippo ollu jotaki sylintereitä ja mäntiä jääny lojumaan vai joko ne on saanu uuden omistajan? Olisko net käyttökelposia?
  Lahjota vaikka ÄRRRÄ:lle ne ihan siitä hyvästä ku jaksaa rassata tuon ikäkauden polarista  ;D

  Onnea, innostusta ja pitkää pinnaa vielä minunki osalta! (viimeisintä tulet tod.näk. tarvitsemaan eniten..)
   
 14. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Väittäisin että Jogella EI OLE sitä ilmaboxia enää myynnissä. ;) Kerkesin jo eilen.

  Oliko sulla vielä jotain vakioporauksella olevia sylintereitä jäljellä?

  Niin ja siitä porauksesta..kun ei ollut tietoa kuinka paljon sylinteriputket heikkenee poratessa, siksi ajattelin pienintä mahdollista ylikokoa.ratapuolella ainakin tullut vastaan se että putket ei vaan kestä rata-ajoa enää sen jälkeen kun niitä porataan tarpeeksi. Vaikkakinj esim Wisecolta löytyi suoraan männät eli oli ns. normi ylikoko. Katuajossa kestää mutta radalla menee putki halki.
   
 15. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Pitkän pinnan kanssa on harjoiteltu jo..viime vuodet kun on tullut rassattua 90-luvun alkupuolen Kawasakin kyykkyjä..yhtä tiettyä mallia tosin mutta en usko sen olleen teknisesti muita huonompi. Edelleen olen sitä mieltä että rolexi on likipitäen puolet helpompi..ainakin ollut tähän mennessä!
   
 16. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Ai niin, voin ottaa ilmaisia sylintereitäkin vastaan, olen näiden asioiden suhteen ollut varsin avomielinen :D
   
 17. Hippo

  Hippo Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  On mulla yhet sylinterit ja kannet mutta ne on porattu jo valmiiksi toiseen ylikokoon ja tarvis vähintään hoonauksen, mieluiten porauksen ennen käyttöönottoa.
  Ne kyllä saa edullisesti tuolta varastosta tilaa viemästä vaikka ihan lähiaikoina niihinki on ollu kiinnostusta ::)

  Niitten putkien heikkenemisestä tuskin ensimmäisenä kannattaa huolestua, moni moni muu paikka laukeaa tuosta värkistä ennemmin ku ne sylinteriputket  ;D
  Tuosta koneesta on olemassa se 732cc bigbore ja siinä menee putki jo vähän ohuemmaksi kuin noilla normi ylikokomäntien saatavissa olevalla koolla.
   
 18. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  No hinnasta riippuen kai..äkkipitäen tuntuu että yhden std-pytyn saa aika halvalla. Mahtaakohan mäntien hinnassa tulla kuinka paljon eroa kun koko kasvaa?

  Niin ja..pelissä kun ei ole ilmamäärämittaria, millä laite tulkitsee tarvittavan bensamäärän vai onko pelissä vain valmiiksi ajettu kartta jota muutellaan ilman lämpötilan mukaan?

  Niin ja taas..mtään tuollaisesta pidemmästä alustasta ja matosta mahtaa joutua maksamaan yleensä? 345-matto vois olla kuitenki aika jees, Jogellahan tais tunnelinjatko olla myynnissä?
   
 19. Hippo

  Hippo Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Niitä std-kokosia pyttyjä vaan ei taho löytää kovin helpolla, suurin osa jossain vaiheessa porattu.
  Männät on likipitäen samanhintaset riippumatta koosta, std-kokonen tais olla jonku euron halvempi ku ylikoot mutta ero ei ollu tosiaan kuin muutaman euron, ainaki tarvikemännissä.

  Tuolta löytyy lähes kaikki mahdollinen siihen ruiskuun liittyen:
  http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=5251.0

  Tuossa Rensun oma projekti jossa kans jotain puhetta ruiskusta ja sen toiminnasta:
  http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?topic=16181.0
   
 20. ÄRRRÄ

  ÄRRRÄ Well-Known Member

  Re: RXL-projekti

  Eli sulla olevat pytyt pitäis siis poraa .75mm ylikokoon? Mikä mahtais olla hinta?
   

Suosittele tätä sivua