Finncat

Keskustelun 'Muut merkit' on aloittanut käyttäjä Puppe, 21/1/06.

 1. karra

  karra Well-Known Member

  Tarkoitus olisi hommata tuollainen kulkupeli. Olis muutama tiedossa mutta ei oikein hintahaarukkaa. Paljon kannattas köyhtyä? Tietysti riippuu kunnosta. Mitenhän onnistuu remmin vaihto? Näyttää olevan aikas ahas väli rungon ja variaattorin välissä.
   
 2. KJM

  KJM New Member

  Remminvaihto onnistuu kyllä, mutta se vaatii hieman voiman käyttöä. Yleensä remmit kestää näissä erittäin hyvin käyttöä, koska remmi on harvinaisen pitkä, moottorissa ei ole hirvittäviä tehoja ja voimansiirron välityssuhteet ovat suhteellisen hitaat. Joissakin malleissa oli kakkosvariaattorin etäisyyden säätö, jolla kompensoitiin hihnan kulumista.

  Hintahaarukkaa on vaikea määritellä, koska nuo vaihtaa omistajaa hyvin harvoin nykyään. Karkeasti voi sanoa, että yleensä hinnat alkaa noin 500 eurosta, jos laite on lähelläkään ajokuntoista. Kunto ja ikä vaikuttaa tietysti asiaan. Oleellista on tarkastaa telamaton, telipyörien, vetopyörän (ei päältävetoisen) ja lasikuitujousien kunto, koska varaosat alkavat olla hyvin vähissä.

  Muutamaa viestiä aiemmin on kuva mustasta Finncatista ja arvelu että se olisi vuosimallia 1980. Tuota mallia valmistettiin vuosina 1986 ja 1987 ja kuvassa oleva yksilö on todennäköisesti vuodelta 1987. Hiikerin myöhemmin lähettämä kuva punaisesta Finncatista edustaa ajanjaksoa 1980-1982. Tähän väliin mahtuu vielä vuonna 1983 valmistettu versio.
   
 3. Hiikeri

  Hiikeri - Ei kelkkaa -

  Noin muisteli kelkkapurkaamon/korjaamon duunari, tai sitten mulla oli vaikkua korvassa. ;)
   
 4. karra

  karra Well-Known Member

  Ookoo. Minkäs värinen tuo -83 malli sitten on? Onko näissä tapauhtunut sitten muutoksia tai kehitystä tuon elinkaaren aikana?
   
 5. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Tuossa reilu viikko sitten käytiin laittamassa yks Finncat museokilpiin.. nyt on halpaa ajoa. :)

  Oli siellä museoajoneuvotarkastaja ihmeissään.
   
 6. KJM

  KJM New Member

  Nuista värityksistä hieman enemmän. Ensimäinen tuotantoon asti päässyt ns. nollasarja (1978-1979, noin 50kpl) oli väriltään vihreä hopeanvärisillä teipeillä. Vuosina 1980-1982 valmistettua versiota tehtiin punaisena, vihreänä ja beigenä ja teippausten värit näkyy kuvassa. 1983 vuoden mallia tehtiin lähinnä mustana ja punaisena, mutta myös muutama vihreä löytyy. Vuodesta 1986 valmistettua versiota tehtiin vain mustana lukuunottamatta yhtä keltaista prototyyppiä ja yhtä punaista kokeiluksi. Tuo punainen yksilö on ollut jo pitkään poissa liikenteestä, kun eräs USA:n armeijan luutnantti ajoi sen päin puuta. Valmistuksen siirryttyä Ruotsiin väriksi vaihtui harmaa.

  Muutoksia ja kehitystä tapahtui tuon elinkaaren aikana paljonkin, ja suurimmat muutokset tuli viimeiseen versioon. Korirakenne tehtiin tiiviiksi, jolloin sillä pystyi ajamaan vedessä kelluksissa. Voimansiirto telamatolle oli vanhemmissa versioissa järjestetty takataittopyörältä, ja uudemmassa asennettiin telamaton yläpuolelle iso vetopyörä.
  Luotettavuus (joka tosin oli ongelma koko ajan) parani ajan kuluessa huomattavasti, suurimman hyppäyksen ollessa vuosimallien 1979 ja 1980 välissä ja sitten uudestaan suhteellisen iso parannus vuodelle 1983. Vuosimallin 1986 luotettavuus edelliseen nähden on suurinpiirtein samalla tasolla, mutta ajo-ominaisuudet ovat huomattavasti parantuneet. Lisäksi umpista pitkin ajettaessa mäennousukyky parantui selkeästi telistön painotusten ja ajoneuvon painopisteen siirtyessä eteenpäin. Umpisen lumen kulkukyky ei ole missään vaiheessa ollut sillä lailla ongelma, että niitä voisi käytännössä verrata, koska Suomessa yleensä esiintyvät lumimäärät eivät riitä pysäyttämään näistä mitään versiota.
   
 7. Hannu_H

  Hannu_H Well-Known Member

  FINNCAT, toimiva kelkka, mutta kaasuvaijeri poikki. väri vihreä. Mukaan puu reki ja jonkin verran osia. Soita ja kysy lisää. H. 350 e , puh. 040-8276013, Piippola

  Tuollainen osui silmään KePöstä
   
 8. Hiikeri

  Hiikeri - Ei kelkkaa -

  Jos ei muuta laitettavaa kuin kaasuvaijeri, niin on muuten jo hinta kohdillaan.
   
 9. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Tuulahdus aikojen takaa..

  [​IMG]

  Aikakone haki Finncatin 25 vuoden takaa.. kuski tais tarttua vähän kauempaakin!  ;D
   
 10. mixuman

  mixuman POLARIS 650 triple SKS / LYNX 5900

  MITES TÄLLANEN PELI KÄÄNTYY?? VAI AJETAANKO SILLÄ VAAN SUORAAN JA SIT KU TULEE MUTKA NI EIKU TARAKASTA KELKKA ILMAAN JA UUSI TÄHTÄYSPISTE.. ;D
   
 11. Puppe

  Puppe BackyardKing

  FinnCatin käsikirja kertoo: "Toista vuosikymmentä kestäneet kehitys-, suunnittelu- ja käytännön kokeilutyöt ovat mahdollistaneet FinnCatin valmistamisen kestäväksi, taloudelliseksi ja käyttövarmaksi maastoajoneuvoksi. FinnCat on uudentyyppinen tela-ajoneuvo. Sen kaartuvaan telamattoon perustuva ohjausjärjestelmä tekee siitä keliolosuhteista riippumattoman. Sen käyttö ei rajoitu joihinkin määrättyihin kausiin, vaan sitä voidaan käyttää kaikenlaiseen vetämiseen ja liikkumiseen vuoden jokaisena päivänä. Koska FinnCat poikkeaa oleellisesti esim. suksiohjattavasta moottorikelkasta, suosittelemme käsikirjan lukemista ennen ajamaan lähtemistä, olittepa sitten kokenut kuljettaja tai vasta-alkaja." "FinnCat on kevyt tela-ajoneuvo jossa voi olla kuljettajan lisäksi 1 henkilö ja kuljettaa tavaraa etuosan tavaratilassa sekä vetää kuormaa. FinnCatin keliolosuhteista riippumaton ohjausjärjestelmä luo uusia käyttömahdollisuuksia ja tekee sen ympärivuotiseen käyttöön soveltuvaksi. FinnCatiin ei näin ollen voida soveltaa esim. suksiohjattavan moottorikelkan ajotapaa. Ajoneuvon ominaisuuksien hallitseminen vaatii jonkin verran harjoittelemista. Ajaessanne ensimmäisiä kertoja tehkää se mieluimmin tasaisella ja riittävän aukealla alueella. Ennen kuin olette tutustuneet ajoneuvonne hallintalaitteisiin ja ominaisuuksiin tulisi välttää ajamista liian suurella nopeudella etenkin hankalissa maastoissa sekä ajamista liian kauaksi."
  [​IMG]
  PS. Sulla on Caps Lock pohjassa. Se vähä niikö meinaa, että huutaa, kun kirjottaa kaiken isolla.
   
 12. mixuman

  mixuman POLARIS 650 triple SKS / LYNX 5900

  No kyllä tuohon väliin piti huuvellakki ;D
   
 13. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Muuten hyvä peli, vaan mittää ei tee!!
   
 14. Range

  Range Well-Known Member

  Hyvää uutta vuotta kelkkamiehet!

  Ompa edellinen kirjoittaja kovin tyly suomikissaa kohtaan... Itselläni on monen muun harrastekelkan( jupiteria,terhi 10 ja 30, winhoja..) joukossa yksi finncatti vm. 78 oisko sarjanro;n perusteella 11 yksilö. Itse olen käynyt laitteen läpi tekniikan osalta, ja aika edistyksellinen aikalainen peli on. Jos nykymateriaaleilla, ja nykyseillä teknisillä ratkaisulla vehhkeen sais Pohjolan pojat tehtyä, niin sanoisimpa että este peli.

  Ps. Mukava se on muuten juhannusiltana pistää veteraani tulille ja käydä naapuria morjestamassa... meneppä sinne suksipelillä....
   
 15. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo


  Tuon systeemin kestäväksi saaminen taitaa olla mahdotonta. ideahan tuossa on ihan hyvä.
   
 16. KJM

  KJM New Member

  Kyllä se tosi on, että tuon systeemin saaminen kestäväksi on todella vaikeaa, mutta ei se mahdotonta ole. Finncatin tuotannon aikoihin telamaton sivuttaistuenta oli kokoajan kehitystä hallitseva asia, ja määräsi paljolti koko ajoneuvon rakenteen. Nykyasiantuntemuksella tuosta voitaisiin rakentaa kokonaan erityyppinen tuote, johon voisi istuttaa huomattava määrä myös vapaa-ajan kelkkailijoiden arvostamia ominaisuuksia, ilman erityisiä kestävyysongelmia. Rahaa ja työtä se vain kaipaisi.
   
 17. Jauho

  Jauho Rmk 155" ja CFI800RR 128"

  ompa kyllä ihmeellinen vempele :p
   
 18. Hiikeri

  Hiikeri - Ei kelkkaa -

 19. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

 20. Hiikeri

  Hiikeri - Ei kelkkaa -

  Niin meinaa jos tolla hinnalla ostajan löytää, vrt. pari vuotta sitten myynnissä ollut yksilö 350€ josta mainitsin aiemmilla tämän topicin sivuilla että siinä ollut hinta kohdillaan!
   

Suosittele tätä sivua