Laitomalla safarilla

Keskustelun 'Uutisia - Kuvia - Videoita - Juttuja' on aloittanut käyttäjä Jani Sipola, 17/2/22.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin,

  Joskus on Suomalaisia moitittu, ettei ole osattu Ruotsissa ajaa aivan sääntöjen mukaan.

  upload_2022-2-17_12-39-30.png

  Kuulin tästä reissusta etukäteen ja pistelin osallistujille vinkkiä reiteistä jne. Samalla muistuttelin, että suurin osa Kainuun eteläpuolen urista vaatii luvat. Muuten ajaminen on laitonta. Ruotsalaiseen tapaan nämä kaverit vain viittasivat kinttaalla asialle. Totesivat että liian monimutkaista ja ostetaan luvat jos joku tulee kyselemään.

  Oli puhe että käyn ajaan näiden kans pätkän. Mutta tuommosen perseilyn jälkeen ajan korkeitaan kepin kans takaa ja annan kurinpalautusta. On eri asia tehä hommia vahingossa väärin. Mutta itellä ei riitä ymmärrystä reissulle, jossa lähdetään tietoisesti ajamaan ilman asianmukaisia lupia. Heille vois ehkä somessa laittaa vähän painetta. Urat on näkösällä missä ajavat ja ovat ajaneet.
   
  rupsu tykkää tästä.
 2. rupsu

  rupsu GLS 3300, GLS 3500, G-type 670x ja Enduro 3500

  Nämä Börjet tulivat eilen aamupäivällä vastaan autotiellä Joensuun teollisuusalueella! Tulivat suljetulta uralta, joka on ollut suljettuna jo muutaman kauden ja on poistettu Kelkkareitit.fi-sivuilta? Olivat ilmeisesti menossa syömään, joka on myös virkavallan vakiopaikka:D... Morjestin!
   
  Myöhäherännäinen tykkää tästä.
 3. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

 4. Gsh457

  Gsh457 Päällikkö

  Kannattaisiko asiasta ilmoittaa ko. sponsoreille jne ????
   
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Se on Ruotsi. Se on det gör ingenting meininki läpikotasin :D
   
 6. ruupanen

  ruupanen Lynx RE

  Mestarit oli Joensuussa paikallisen liikkeen pihalla samaan aikaan kun olin itekin käymässä. Olivat ostamassa uutta mikkiä hajoneen tilalle.
  Hetken aikaa jututin ja varoitin että tulee isoa sakkoa, jos poliisit pysäyttää, koska ajatte tiellä / reitillä mikä suljettu. Heitä lähinnä nauratti
  Haukkuivat myös meidän reitit ajokelvottomilsi, vaikka vasta ajeltu Tampparilla liki kaikkialla. En tiiä miten priimaa lie sit pitäs olla.

  Ja tosiaan lähin auki oleva ura (luvat ei ole voimassa) menee yli 10 km päässä. Tämä ura ilmeisesti heillä jossain vanhassa navi pohjassa kuitenkin näkynyt, kun osanneet suunnistaa lähelle kaupunkia. Joktap autoteitäkin pitkin on pitänyt ajaa minimissäänkin noin 3 km kyseiseen liikkeeseen, että aikamoisia jannu huolettomia.

  20220216_111237.jpg 20220216_111256.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 17/2/22
 7. WSA

  WSA 600 SKS 136" Markoilla ostettu!

  Eihän ulkomaan Pallelle pysty mitään päiväsakkoa raapustamaan. Edullisesti pääsevät...
  Aika välinpitämätöntä touhua!
   
 8. Vilho

  Vilho freeride

  Ranualla näkyvät kyrvännytkät olevan.
   
 9. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Seurat joiden urien läpi ajaneet laittaa perässä laskun menemään ja jos jättävät maksamatta, niin maininta asiasta niiden someen... ainakin on yritetty...
   
  rupsu, T-Cat, polaris^ ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 10. Gsh457

  Gsh457 Päällikkö

  Ottivat yhteyttä ja kyselivät mitä heistä Suomessa kirjoitetaan, kun eivät osaa hyvin Suomea.
  Kerroin asian, että eivät ole erityisen suosittuja"jävlä" suomessa ja aiheuttavat paljon harmia Suomen kelkkailijoille ja koko kelkka yhteisölle.
  Pärre kalastajan sanoin "Parempi jos ei tule ollenkaan"
  Katsotaan vastaavatko mitään?
   
  Jack796, karjal, Jannne ja 2 muut tykkäävät tästä.
 11. Gsh457

  Gsh457 Päällikkö

  Kaveri vastasi, ja kävimme tunnin mittaisen keskustelun moottorikelkkailun etiikasta, arvoista ja lainsäädännöstä.

  Selvensin heille Suomalaisen lainsäädännön ja kuinka Suomalainen yhteiskunta toimii moottorikelkkareittien / urien osalta ja mitä tämä tarkoittaa kerhojen toiminnan rahoittamisessa.
  Tämä ei varmaan ole selvää monellekaan uudelle kelkkailijalle, jne...

  Olivat erittäin pahoillaan ja katuvaisia, koska olivat aiheuttaneet mahdollisia vaikeuksia Suomalaiselle kelkka yhteisölle.
  "I can't really say how sorry I am for causing a lot of angry voices. That was the absolute last thing we wanted!
  We're sad and devastated to cause a lot of negative feelings."

  Asiahan ei ole Suomessa niin yksinkertainen:

  Kuinka moottorikelkauria rahoitetaan.
  Esimerkkinä, linkin alta löytyy lisää tietoa:

  Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys ry keskittyy nykyisen toimenkuvansa mukaisesti maakunnallisen moottorikelkkailu-uraston ylläpitoon. Yhdistyksen hallinnoiman uraston ylläpidon järjestämisessä keskeinen lähtökohta on ollut ”käyttäjä maksaa” periaatteen toteuttaminen. Syynä toimintaperiaatteeseen on ollut pääasiassa se, että mitään muuta toimivampaa vaihtoehtoa ei toistaiseksi ole noussut esille. Yhdistyksen hallinnoima urasto on perustettu yhdistyksen ja maanomistajien välisillä käyttöoikeussopimuksilla. Taustalla on vaikuttanut kaksi pääasiallista syytä, joista toinen on se, että maakuntauraston perustamisvaiheessa eri osapuolten välisissä neuvotteluissa ilmeni, että uraston alueelliseen laajuuteen liittyvät tavoitteet olivat parhaiten saavutettavissa vapaaehtoisuuteen perustuvan sopimusmenettelyn välityksellä.
  Toinen keskeinen menettelytavan valintaan vaikuttanut seikka oli se, että nykyisin voimassa oleva maastoliikennelaki ei mahdollista maksujen perimistä virallisten moottorikelkkailureittien käyttäjiltä, minkä nähtiin vaikeuttavan reittiverkoston ylläpitoa. Virkistysreitistöyhdistyksen maakunnallisen kelkkailu-uraston käyttäjiltä kokoamat lupamaksut ovat olleet vuosittain noin 100 000 euroa (sis. alv). Lupamaksujen välityksellä on pystytty vastaamaan uraston talviaikaisen huollon toimintakustannuksista, mutta uraston kesähuoltoon ja jatkokehittämiseen lupamaksutuotot eivät ole toistaiseksi antaneet mahdollisuuksia. Kelkkaurien talvihuollon toteutus perustuu huoltoluokitukseen eli lanauskerrat määräytyvät urien käyttöintensiteetin perusteella…”

  Suomen oikeuslaitos on määrittänyt rangaistusvaatimuksen ja sakon maastoliikennerikkomuksesta: Moottorikelkkauralla ajaminen ilman maanomistaja lupaa: kuusi (6) päiväsakkoa.

  On myös eroteltava tapaukset, valvovaviranomainen suorittaa valvontaa Suomen Valtion omistamalla ja Metsähallituksen hallinnoimalla tai yksityisen omistamalla / hallinnoimalla moottorikelkkauralla.
  Maastoliikennerikkomus; moottorikelkkauralla ajaminen ilman maanomistaja lupaa Metsähallituksen hallinnoimalla moottorikelkkauralla.
  Koska maastoliikennelaki 27 § ei anna syyteoikeutta, on kyseessä asianomistaja rikos.
  Valtio on antanut valvovalle viranomaiselle pysyvän oikeuden rangaistusvaatimuksen kirjoittamiseen Metsähallituksen hallinnoimilla moottorikelkkaurilla. Eli tässä tapauksessa rangaistusvaatimuksesta ei ole mahdollista neuvotella.
  Rangaistusvaatimus on aina minimi kuusi (6) päiväsakkoa, liukuma voi olla + (1-5) päiväsakkoa + uralupamaksu.
  Ei auta vaikka maksaisit uralupamaksun heti paikan päällä.

  Maastoliikennerikkomus; moottorikelkkauralla ajaminen ilman maanomistaja lupaa yksityisen omistamalla / hallinnoimalla moottorikelkkauralla. Rangaistusvaatimus on minimi kuusi (6) päiväsakkoa liukuma voi olla + (1-5) päiväsakkoa + uralupamaksu.
  Tässä tapauksessa yksityisen moottorikelkkauran maanomistaja, vuokraaja, yhdistys tai moottorikelkkauraa hallinoiva moottorikelkkakerho voi harkintansa mukaan jättää vaatimatta rangaistusvaatimuksen antamista epäillylle rikkomuksesta ja vaatii vain uralupamaksun suorittamiseen, (ehkä kertaa 2). Eli tässä tapauksessa rangaistusvaatimuksesta on mahdollista neuvotella.
  Yleensä mikäli neuvottelu käydään hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä, ei rangaistusvaatimuksen antamista ehkä vaadita tai ilmoiteta viranomaiselle.
  Kuten normaalistikin rangaistusvaatimuksessa rikkeestä, on epäillyn nostettava käsi reilusti pystyyn ja myönnettävä rikkeensä. Eli jotta poliisi voi käsitellä asian sakolla, on epäillyn annettava suostumuksensa sakkomenettelyyn ja myös asianomistajan on annettava suostumuksensa sakko menettelyyn.
  Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että sakotustilanteessa poliisi kertoo epäillylle sakko menettelystä ja suostumuksen merkityksestä. Poliisi kysyy suostumuksen myös asianomistajalta.
  Suostumuksellaan epäilty suostuu sakko menettelyyn ja luopuu oikeudesta asian suulliseen käsittelyyn käräjäoikeudessa. Jos suostumus jompaankumpaan puuttuu, poliisi ei voi hoitaa asiaa sakolla. Tässä tilanteessa poliisi antaa epäillylle rangaistusvaatimuksen, jonka maksamalla epäilty voi jälkikäteen suostua sakko menettelyyn. Mikäli epäilty ei maksa rangaistusvaatimusta, asia siirtyy maksuajan päätyttyä normaalissa esitutkinnassa hoidettavaksi rikosasiaksi.

  Miksi lainlaatija on rajannut maastoliikennelaki 27 § syyteoikeutta.
  Lainlaatija on halunnut että, jokaisella on oikeus omaan omaisuuteensa, eikä yhteiskunta / oikeuslaitos voi antaa hallintaoikeutta muille tai rajoittaa sitä.
  Eli jokainen voi itse päättää, kuka hänen omistamallaan kiinteistöllä ylittää, laki jokamiehenoikeudesta määrittämät rajat.

  Maastoliikennelaki 4 § Oikeus liikkua maastossa.
  Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua eikä sitä saa pysäyttää tai pysäköidä maastossa maa-alueella ilman maan omistajan tai haltijan lupaa.

  Huomioitavaa on, että tämä yllä oleva koskee moottorikelkkauria.

  Moottorikelkkareitti on tiehen verrattava alusta, josta on toimitettava lain määrittämä reittitoimitus ja sillä on voimassa tieliikennelaki.

  Muistakaa myös että, ajaminen metsä - ja mökkiteillä on lailla KIELLETTY!

  Maastoliikennelaki 24 §
  Ajaminen metsätiellä

  Moottorikelkalla ja raskaalla moottorikelkalla saa ajaa metsätiellä lumipeitteen aikana, jos tien pitäjä on sulkenut tien muiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen liikenteeltä.
  Metsätien sulkemisesta avustettavalla tiellä säädetään yksityistielain 85 §:ssä.
  Suljetulle metsätielle voidaan perustaa moottorikelkkailureitti.

  25 §
  Maastoliikennerikkomus

  Joka tahallaan tai huolimattomuudesta

  1) rikkoo 4 §:n säännöksiä moottorikäyttöisellä ajoneuvolla liikkumisesta, pysäyttämisestä ja pysäköinnistä maastossa,


  Kuinka moottorikelkkakerho voi valvoa luvatonta ajamista?
  Normaalin valvonnan yhteydessä moottorikelkkauralla tavattu luvaton kelkkailija, mikäli keskustelu uraluvasta ei tuota tulosta!
  Poliisin ohje asiaan on:
  "Kuva ainakin rekisterikilvestä, paikka ja aika ylös ja rikosilmoitus maastoliikennerikkomuksesta, niin poliisi selvittää loput. Kuka ajoi jne.. "


  Paljonko sakkoa tulee?

  Kouluarvosanoilla mitattuna aina saa vähintään 6 päiväsakko ja täyden kympin kaveriksi tai jopa yli (11) pääse myös :) Tähän päälle vielä uran vuosilupa.

  Päiväsakkojen määrä luvattomasta ajamisesta on normaalisti 6 kpl, liukuma voi olla 1-5 kpl lisää. * sakkolaskuri = XXX € + Vuosi uralupa = XXX €

  Nämä asiat, kun tietää ja sisäistää, välttyy monelta harmilta moottorikelkkailussa.

  -Sakke
   
  Viimeksi muokattu: 26/2/22
  Hemikoo, hanski-58, Viikinki ja 8 muut tykkäävät tästä.
 12. Nebwy

  Nebwy Lynx RE 600 R Enduro 2022

  Naurettavaa paskaa himosössöttäjiltä. Mitä sitten, jos pari ruottalaista käy vetämässä pitemmän siivun suomen puolella. Heti ollaan suu vaahdossa presidentin suullakin vaatimassa kaiken maailman uralupamaksuja. Paljonko te maksatte kun käytte riksulla ajelemassa lupamaksuja? Olkaa joskus hyvillänne ,että tänne peräkylänkammaripoikien paskapitäjään tulee joskus ulkomaalaisiakin ajeleen, äläkääkö olko parin kelkan takia KÄSI OJOSSA!
   
  Viimeksi muokattu: 24/2/22
  Haikku tykkää tästä.
 13. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Omalla osalla tämä lähti siitä, että minuun otettiin yhteyttä muiden huolestuneiden osalta.

  TOISEKSEEN: Uralupahan ei vieläkään ole joku kiva pikku maksu urien hoidosta tms. Se on maksu jolla lunastaa luvan ajaa kyseisellä uralla. Jos lupaa ei ole, syyllistyy maastoliikennerikkomukseen, josta on säädetty rangaistus. Eli kyse on vain ja ainoastaa siitä, että ajo on joko laillista tai ei. Nyt ei ole.

  Heillä oli ennen lähtöä tämä tiedossa. Mutta nähtävästi se lupien hankinta oli liian työläs homma, jolloin lähdettiin tietoisesti rikkomaan lakia.

  Ja mitä tulee Riksun ja muunkin Ruotsin ajoihin. Me ajamme aina pilkulleen sääntöjen mukaan. Olemme myös vuosien saatossa useaan otteeseen valistaneent porukkaa Ruotsin kelkkailusäännöistä, lakipykälistä ja hyvistä tavoista.

  Olen jutellut itekkin retkueen toisen jäsenen kanssa. Näin jälkikäteen kaverit kyllä tajuaa tehneensä ison mokan. Mutta son huono rykiä jos jöötti on jo housuissa.
   
  Jakke_, Mika_R, ParCatti ja 6 muut tykkäävät tästä.
 14. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tässä se korostuu miten säännöt ja lait on meille mustaa valkoisella ja maalaisjärjelle ei jätetä sijaa yhtään.

  Onhan tuossa @Nebwy :llä ihan pointti mukana, vaikkakin vähän karkeasti tähän ilmaistu. Me saadaan käydä Ruottissa ilmaiseksi huuattamassa pitkin mettiä ja tuntureita, mutta auta armias, jos joku ajelee vasittua kelkka-uraa meillä ilman maksua, niin jo ollaan valkoisten huppujen ja soihtujen kanssa lähdössä lynkkausjahtiin ja seuranta ilmoitukset pidetään ajantasalla. Huutakaa hep, joka on aina tehnyt kelkalla vain luvallisia asioita.

  Eli on nuo meidän lait säädetty kyllä aivan päin vit***, Ruottiin verrattuna. Ja kyllä, uran pitäjän/omistajan tarvii tietenkin saada korvaus, sitä en tarkoita.
   
  Viimeksi muokattu: 25/2/22
  Jakke_, ParCatti ja Nebwy tykkäävät tästä.
 15. ruiseri

  ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  Aina yhtä mukavaa lukea rakentavia ja asiallisia kommentteja. Joskus ne kertovat asiasta ja aina kirjoittajasta.
   
  TeHo, JMO, karjal ja 4 muut tykkäävät tästä.
 16. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin niin. Mutta. Kun laki on laki. Eihän tuo maksu ole raha uran ylläpitämisestä. Se on maksu maastoliikenneluvasta. Suomessa kelkkailu on laissa kielletty, ellei toisin määrätä. Ja toisin määrätään sillä tavoin, että hankitaan urille lupia. Luvan saat rahaa vastaan. Tämä siis yksityisten ylläpitämillä urastoilla.

  Meinaatko, ettei Ruottista tulis huutoa, jos vaikka me menisimme tekemään juttua freeridestä sinne ja kaivattelisimma taimistostoissa, puistoissa tms kielletyissä mestoissa? Tässä on kyse aivan samasta hommasta.
   
  Mika_R, Hemikoo ja Gsh457 tykkäävät tästä.
 17. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Niin niin, mutta laki on laki. Jutuista puhe, niin kukahan se julkaisi lehdessään sankaritarinan törkeästi ylinopeutta ajetun Lapin turneen, jossa muistaakseni 1600km päästeltiin 24h. Tuollaisia kun julkaisee kaupallisesti, niin osoittaa samalla tukensa asialle ja vähät piittaa itsekään lain määräämistä pelisäännöistä.

  Nyt ottaa pari kulkijaa koville. Just.
   
  Jakke_, JiiKoo, Haikku ja 2 muut tykkäävät tästä.
 18. Jaku

  Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

  Miten moni on tietoinen paljon poliisi kirjoittaa tuosta "laittomasta" uralla ajamisesta ilman lupaa tai maastorikkomuksesta jos poliisi sattuisi bongaamaan maastossa vaikka?
  Saa olla aika hyvät tulot tietääkseni että Pohjois-Karjalan vuosiluvan hinta lappuun tulee sakkona josta tietääkseni mikään paikallinen kerho tai VRY taida euroakaan.
   
 19. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Joskus ollut juttua maastossa kelkkailun käryämisestä. 8 päiväsakkoa tulee, eli ~3000€ kk tienaavalle se on noin 350€.

  Ei käytännössä juuri minkäänlainen rangaistus, jos sen pelkkänä rahallisena riskinä haluaa ajatella.

  Enkä todellakaan kannusta kelkkailemaan laittomasti maastoissa.
   
 20. Jaku

  Jaku Kaikki koitettu-> Lynx Brutal 850 Touring

  Jos olet esim.opiskelija tai muuten tulosi on pienet niin päiväsakkohan on luokkaa 6€ päivä ja muistaakseni maastorikkeestä taitaa olla 6-8pv sakko plus tuleeko siihen lisäksi vielä rikosuhri maksukin.

  Nim.48€ sakon kerran nähnyt ja henkilöllä oli uusi pätkä Skidoo alla
  Sekä tuosta ei rahautunut maanomistaja tai kelkkakerho/VRY.
   

Suosittele tätä sivua