PERÄVAUNUJEN RAKENNE JA VARUSTEET. Tietopaketti kärrynrakentajille.

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Stinky, 29/1/09.

 1. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Keräilenpä tähän topickiin pikkuhiljaa näitä kärryn rakentamiseen ja muuttamiseen liittyviä "juttuja", niin ei tartte jokaisen erikseen kysellä... Kysymyksiä voi esittää ja koitan vastailla niihin mahdollisuuksien mukaan. Tarkoituksena vääntää jonkinlainen perustietopaketti ja UKK.

  Voiskohan tän vaikka lukita aihealueen alkuun, ettei karkaa liian kauas bittiavaruuteen? Modet?


  Varusteiden voimaantuloja.
  Valaisimet ja heijastimet:


  -Takavalot, jarruvalot, suuntavalot, kilpivalo ja takaheijastimet (kolmion muotoiset) oltava aina. (Kaikki muut, paitsi kilpivalo. Sijainti max. 400 mm kärryn uloimmasta reunasta mitattuna.)


  01.03.1972 ->
  -Varoituskolmio :)


  01.03.1983 ->
  -Etuvalot


  01.01.1993 ->
  -Sivuheijastimet yli 6m pitkissä (oranssinkeltaiset) , (sijainti ja lukumäärä kuten alempana mainituissa sivuvaloissa)
  -Valmistajan kilpi (merkki, malli, valmistenumero, (massat) )


  01.10.1994 ->
  -Sivuheijastimet kaikissa perävaunuissa
  -Sivuvalot kaikissa yli 6m pitkissä (Sijoitus ensimmäiselle kolmelle metrille, keskikolmannekselle ja viimeiselle metrille. (lyhyempään kärryyn siis riittää sopivasti sijoiteltuna 2kpl/puoli) Valaisimien väli max 3m ja rakenteen niin vaatiessa max. 4m.)

  -Takasumuvalo (sijoitus keskilinjan vasemmalle puolelle)
  -Äärivalot pakolliset yli 210cm leveissä. (vapaaehtoinen ja sallittu 180 - 210 leveissä. Kapeammissa kielletty. Pituussuuntaiselle sijoitukselle ei ole rajoitusta, etu- ja takaäärivalaisin voidaan sijoittaa yhteen valaisimeen)


  10.07.2011-->
  -Peruutusvalot pakolliseksi O2-luokkaan (=jarrulliset). Alle 6m pitkissä 1kpl ja yli 6 metrisiin 2 kpl. (Peruutusvalon myötä 7-napainen pistoke ei enää riitä ---> oltava 13-napainen.)


  Uusissa (2011 ?? ->> *päivämäärä tarkastamatta*) oltava "alleajosuoja" takana. ::)


  Muuta:

  -Rekisterikilven paikka keskellä tai keskilinjan vasemmalla puolella.
  -Runkonumeromeistos kärryn oikealla puolella rungossa tai vetoaisassa. (Meistin korkeus vähintään 7mm. Ei saa meistää erilliseen kiinni hitsattavaan lätkään! Omavalmisteisiin runkonumeron saa katsastuskonttorilta.)


  Vetoaisa:

  01.01.2007 jälkeen käyttöönotetuissa kärryissä täytyy olla joko EU-tyyppihyväksytty ns. ostoaisa tai voimassa olevien ohjeiden mukaisesti pulttiliitoksin kasattu vetoaisa.

  http://www.trafi.fi/filebank/a/1325147177/77c69ad72a020a821411fe39fb629fab/4754-O1-_ja_O2-luokan_keskiakseliperavaunun_vetoaisa.pdf

  http://www.trafi.fi/filebank/a/1325147177/e960a9531fa952847067685cb38754a8/4755-O1-_ja_O2-luokan_keskiakseliperavaunun_vetoaisa_LIITE_Esim_vetoaisasta.pdf

  Vetoaisan siis voi valmistaa itse, kunhan aisan rakenne jatkuu yhtenäisenä koko akselistorakenteen yli. Aisan kiinnitys tehdään holkitetuin pulttiliitoksin. materiaalin vahvuus ja muoto tulee säilyä samana, eikä materiaalia saa pakottaa sellaiseen muotoon, että sen lujuusominaisuudet merkittävästi heikkenevät.
  AISASSA EI SAA OLLA YHTÄÄN HITSISAUMAA!!!

  EU-hyväksytystä aisasta täytyy löytyä E tai e -merkinnät sekä Dc luku, jonka avulla lasketaan suurin sallittu vetoajoneuvon massa.
  Nämä merkinnät voivat olla myös erillisellä paperilla, joka pystytään yhdistämään kyseiseen aisaan.

  Vetopään kiinnittämiseen omavalmisteiseen V-aisaan kelpaa vain EU-hyväksytty kolmiopala. Näitä löytyy alan liikkeistä.

  Ennen 01.01.2007 käyttöönotettua kärryä ja sen aisaa saa hitsailla. Myös tätä uudempia kärryjä saa hitsailla.. poislukien omavalmisteinen vetoaisa!


  FAQ

  K: Voinko korottaa tehdasvalmisteisen kärryn kokonaismassaa vaihtamalla akselin ja jarrulaitteet?
  V: Vain valmistaja voi myöntää luvan massojen korotuksille. Sama pätee myös omavalmisteisissa kärryissä.

  K: Minulla on vanha paperillinen asuntovaunun alusta. Voinko rakentaa siitä kelkkakärryn?
  V: Kyllä voit. Täytyy kuitenkin muistaa, että vanhasta kärrystä täytyy säilyttää yli 50%, jotta kärryn "identiteetti" säilyy. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vetoaisa, jarrulaitteet, akselisto ja osa runkoa säilyvät samana. Papereiden lisäksi vanha runkonumero täytyy olla myös tallella/luettavissa.

  K: Pitääkö kärryssä olla laidat?
  V: Ei välttämättä. Tietysti jos käyttötarkoitus sitä vaatii, niin sitten kyllä.. Kukapa halkokuormaa laidattomassa kärryssä kuljettaisi? ::)
  Suurehkoon laidattomaan kärryyn suosittelen kuitenkin laidan tyylisiä tukikehikkoja vahvistamaan rakennetta ja estämään rungon notkumista.. (jokainen varmaan tietää mistä puhutaan?)

  K: Onko itsetehdyn aisan materiaali vahvuuksille suositusta?
  V: Ei virallista suositusta. Kunhan on riittävän "jämäkkä". Katsastaja tarkistaa..

  K: Haluan rakentaa avokärrystäni umpikärryn. Tarviiko tätä muutoskatsastaa?
  V: Kyllä, jos koppi on kiinteä. Periaatteessa myös irroitettava kuomu/koppi pitäisi muutoskatsastuttaa. Monestihan nuo muovikuomut näkyy olevan merkittynä erikoisehtoihin vaihtoehtoisena varusteena, massojen kera...

  K: Takasumuvalo (sijoitus keskilinjan vasemmalle puolelle), muistaaksenihan tuo pitää asentaa katsastusta varten, muttei sen tarvitse toimia siellä.
  V: Täytyy toimia ja voidaan katsastuksessa testata "testilaitteen" avulla (mikäli sellainen sattuu asemalta löytymään..) vaikkei vetävässä autossa takasumuvaloa olisikaan. (ennen 1993 käyttöön otetut autot).
  Takasumuvalottomassa autossa se ei luonnollisestikaan voi toimia, koskapa autossa ei kytkentöjä tälle ole.
   
 2. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Onko itsetehdyn aisan materiaali vahvuuksille suositusta?
   
 3. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Ei tietääkseni. Aisatyypin, kärryn koon ja massojen mukaan täytyy vaan pähkäillä. Siinä ku vähän aikaa kärryn keulalla tai aisan päällä hyppii, niin voi jo päätellä mikä tulee kestämään ja mikä ei.. :) 3mm seinävahvuudesta ylöspäin vois olla jees.. ::)
   
 4. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Kysymys näin jälkikäteen, "tuomiolla" ei mitään merkitystä puoleen tai toiseen, "fiman vehkeet" :) Muulin jarruton kärry, tyyppiä en muista mutta kohtuu kookas luokassaan -90 luvun puolivälistä, "V" aisa. Aisa oli ratkennut hieman toiselta tyveltä koska kipin lukot väljät. Konttorille soitto, aisa uusiksi. Menikö oikein? Sinällään ihan sama, hyvä että huomattiin ja vaihdettiin että ei porsinut tien päällä ja aiheuttanut tilannetta/vahinkoja. Kaikkien etu ja kaikikien maksettava, valtion vehkeet ...
   
 5. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Runkonumerosta et maininnu mitään, joten ei varmaan ollut vetoaisassa? Sehän se ois pitäny käydä konttorilla varmentamassa...
   
 6. SnoF5

  SnoF5 AC4000RR, Lynx 250, Lynx 150

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  -Takasumuvalo (sijoitus keskilinjan vasemmalle puolelle), muistaaksenihan tuo pitää asentaa katsastusta varten, muttei sen tarvitse toimia siellä.

  Kaikissa autoissahan ei ole sellaista hifistely rasiaa perässä jossa se pikkiriikkinen nasta painuu pohjaan kun töpselin siihen laittaa, jolloin tapahtuu se että autossa oleva sumuvalo lakkaa palamasta ja virta menee kärriin sumuvalolle. Koska taas se että auton ja kärrin sumuvalot ei saa palaa yhtäaikaa, näin oli muistaakseni tieliikennelaissa jossain asetuksessa.

  Oliko näin?
   
 7. kari-77

  kari-77 lynxillä mennään

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Tämähän näyttä nyt asialliselta topikilta!! :)
   
 8. ViRi

  ViRi Well-Known Member

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Noista sen verran kommenttia kokemuksesta, että näyttää olevan konttorikohtaista nuo tulkinnat. Esim. Torniossa ei onnistu kippaavan kärryn teko, koska siellä aisan pitää yltää kärryn läpi perään asti. Tosiin en kyllä kysynyt voiko siihen tehdä sarananivelen pulttiliitoksella, mutta päätellen muuten nuivasta suhtautumisesta en usko senkään kelpaavan ::) Valtion konttorilla tosin suhtautuminen oli asiallisempaa  :)

  Tein siis vaaditunlaisen aisan perään asti, jonka lisäksi tein V-malliset tuet. Tuet kiinnitin varsinaiseen aisaan tekemällä kaksi kolmion muotoista lätkää, jotka tuli tukien ylä- ja alapuolelle. Pulttasin tuet lätkien reunoille ja keskeltä lätkää pistin pultit läpi, jolloin ne lävisti myös varsinaisen aisan. Tämän jälkeen ne v-tuet laskettiinkin aisaksi ja koska ne oli toisesta päästä hitsattu kärryn runkoon homma kusi kintuille. Vein saman kärryn toisaalle näytille ja siellä kehuttiin kärryn materiaalia ;) ja tehtiin paperit 8)
   
 9. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Paikkakunnasta päätellen materiaali tais olla rosteria/happosta. Hyvä matsku, kestää voimia ja korroosiota.
   
 10. Kamppi

  Kamppi Well-Known Member

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Noista äärivaloista on monia käytäntöjä. Itse kun omavalmistetta katsastimme niin kärryn etuosassa olevat valkoistavaloa antavat valot tuli sijoittaa etulaitaan. Niitä ei nimenomaan saanu sijoittaa lokasuojaan jolloin kärryn levein kohta näkyy peileistä parhaiten.  Jotkut hyväksyy lokasuojaan sijoitettuna ja toiset eivät. Asia kannattaa tiedustella etukäteen. Puskajuttuja ei kannata kuunnella.
   
 11. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Eihän nyt sotketa etuvaloja ja äärivaloja keskenään? Äärivalon saa asentaa lokasuojan päälle...
   
 12. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Ei ollut runkonumero aisassa. Pointti kysymyksessä oli se että kielsivät korjaamasta hitsaamalla.
   
 13. kari-77

  kari-77 lynxillä mennään

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Laitappas kuvia kärrystäs..
   
 14. Puppe

  Puppe BackyardKing

  OT. Stinky on julkkis, Kalevassa kuva miehestä hommissa.
  :)
   
 15. ZetaÄrrä

  ZetaÄrrä Well-Known Member

  saako... tehas tekoisen leventää?? ja mitä se vaatii?
   
 16. thepete

  thepete Powder Special 600 EFI, ZR 500

  Re: Perävaunujen rakenne ja varusteet

  Anteeksi. Ajattelin tästä olevan apua rakentajille. Mutta olkoot ilman, poistin viestini. :-X
   
 17. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Joo.. Taas vaihteeksi. Mikähän lehti se viimeksi oli...?

  Pahan heitit näin äkkiseltään.. Vastaisko tuohon, että miksi ei jos akselin vaihtaa leveämpään ja käypi muutoskatsastamassa... ::) Tää ei oo sitte mitään varmaa tietoa.. Pitää varmistaa ko muistaa/kerkiää. ;D
   
 18. Gman

  Gman Yamaha Nytro RTX-ER CO TT, Yamaha Venture 600

  Hyvin olit listannut mitä pitää olla minkäkin ikäisessä kärryssä.
  Olisitko voinut laittaa mitä on tulossa? Vai onko nuo salaisia?

  Kuulin nimittäin että peruutusvalo olisi tulossa pakolliseksi (jarrullisiin?).  Uusiin malleihin mahdollisesti jo Huhtikuussa ja 3v myöhemmin kaikkiin. Ja tämän myötä varmaankin 13-nap pistoke jotta saadaan valoille sähköä?. Olen nimittäin suunnitellut peruutusvaloja ja pakollisuuden myötä olisi meikäläisellekin toivoa että löytyisi jotkin hyvät takavalot peruutusvaloilla (Jos noita 21W voi hyviksi sanoa  :( ). Nyt ei nimittäin oikein löydy.
  - Yhdellä valmistajalla on vain oikealle puolelle
  - rekkamallit on yli 40cm leveät ja 9cm "paksut". eli yhteensä veisi jotain 90cm ja takalaita särkee auetessaan paksun valaisimen. Lisäksi puuttuu "varoituskolmio".
  - erillisille peruutusvaloille ei ole oikein paikkaa (rekisterikilpi, saranoiden molemmin puolin vahvistus raudat...)
   
 19. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Tulipa tässä mieleeni tämmöinen:
  Eli kysyin vuosi pari sitte poliisilta niiden mielipidettä kelkan kiinnitykseen "amerikkalaisittain". Vastaus oli yllättävä - nimittäin myöntävä. Kysyin silleen, että sukset tulisi kiinni peräkärryyn ruuvattavalla putkella/tangolla, joka sitoo/painaa sukset lavaa vasten. Takakiinnitykseen oli tarkoitus sitte käyttää liinaa.

  Tuossa tangossa on vain käytettävä maalaisjärkeä toteutukseen, eli sukset ei saa lipsua tangon alta pois yllättävässä töytäisyssä/kolarissa. Käytännössä varmin ois tehdä jotku koukut/mutkat jotka estää suksien lipsumisen sivulta pois? Tai sitten matala laita kärryyn? Lisäksi edestakainen liike pitäisi saada eliminoitua. Helpoin keino olisi pistää takaliinan veto tankoa vasten.

  Takaliina varmaan pystyy olemaan myös joku tanko tms, mutta eri mittaisten kelkkojen kuljetus voi tulla hankalaksi, jos tangot on kiinteästi kärryssä. Mutta jos kärryssä on useampi kiinnityspaikka tango(i)lle, niin silloin ei varmaan tuotakaan ongelmaa ois.

  Ja kiinnitys aina mielellään sitten jousittamattomasta osasta kelkkaa! EI PUSKUREISTA. Takapuskurista kiinnitys on lisäksi myös kelkan rungon kannalta huono, koska ne ei ole suunniteltu kantamaan kuin tyyliin 10-15kg kuorma (pitkä telaiset varsinkin). Jos kelkka vedetään puskurista linttaan liinan avulla, voimat on melko mahtavat.

  [​IMG]

  Huomaa pienet laidat jotka estää suksen lipsumisen sivulle päin!
  [​IMG]

  [​IMG]

  Tässä toinen toteutustapa, mutta taitaa olla melko koliseva...
  [​IMG]
   
 20. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Toinen "amerikkalainen" asia mitä kysyin, oli tuolainen pick-upin päälle laitettava lisälava. Tähänkään poliisilta tai katsastusmiehiltä ei tullut kieltävää vastausta - mutta Suomen laki estää käytännössä kunnollisen lavan teon. Lasti nimittäin ei saa tulla lavan reunojen yli. Jos taas muutoskatsastaa auton lavan kanssa, tulee esteeksi, että autoa ei saa levittää yli 10 senttimetriä. Käytännössä joku vanha hiluksi on niin kapea, että siihen ei saa kuin yhden kelkan kuljetusta varten sopivan lavan. Harmi. 2 kelkkaa lavalla ois ollut erittäin näppärä tuommosessa 2-3 paikkasessa pickupissa.

  [​IMG]

  [​IMG]
   

Suosittele tätä sivua