Polaris IQ 440/600/800 jne. rallimallien "käyttökustomointia"

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Sape, 7/7/07.

 1. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Tähän vois keräillä noiden rallimallien erilaisia modauksia, erityisesti silmälläpitäen normikäyttöä. Ja miksei kaikki kisakentiltäkin tulleet parannukset sopis tänne. Ja juttuja lisättäessä tarkoitus ois että ne höystetään riittävällä määrällä kuvia ja tekstiä, jotta samat jutut pystyis tarvittaessa tekeen sitten siellä kotitallissakin.

  Noniin lapsukaiset, tänään Touko pouko askartelee paskartelee nippoja pippoja.

  Telasto alkujaan on aika jämerää tekoa ja meikäläisen käytöllä tuskin tarvinnee minkäänlaista vahvistelua. Etupukin pitkässä linkussa ei ole minkäänlaista voitelumahdollisuutta alunperin. Tämä ei niinkään haittaa kisakäytössä, kun telasto irrotetaan kuitenkin aika usein kauden aikana ja samalla puslien ja holkkien pintaan voi sipasta vaseliinia. Normitallaajalla tulee harvemmin purettua koko kelkkaa atomeiksi kovin montaa kertaa kaudessa. Ja ettei jonku tarvi jeesustella ettei normitallaajilla ole noita kelkkoja niin mistä sitä tietää jos joku toinenkin sattuu erehtyyn valinnassa ;D

  Homma alkaa telaston irroittamisella ja purkamisella. Tämä osio skipataan ohjeessa yli, haulla löytyy siihen kaikki tarvittava. Kun etupukin linkku on saatu irtaalleen on viimeistään aika kerätä tarvittavat välineet esille..

  [​IMG]

  Hommassa tarvii vasaran, jonkulaisen kulmahiomakoneen terineen ja viilan/hiomapaperia kuvassa näkyvien poran, 5mm terän, 6mm kierretapin vääntimineen, nippojen, jonkulaisen mitan ja pistepuikon lisäksi.

  Pistepuikolla merkataan pukin päätyihin kohdat joihin nipat tulee. Tässä vaiheessa kannattaa mietiä miten pukki on kelkan alla ja mistä suunnasta siihen vassua painetaan. Noissa on vara pieneen "hienosäätöön". Merkkauksen jälkeen porataan 5mm terällä reiät.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Seuraavaksi reikiin pyöräytetään kierre 6mm tapilla (millinen nousu).

  [​IMG]
  [​IMG]

  Huom! Tämä asenustapa edellyttää etupukin alapäänkiinnityksen pitämistä taaemmassa reiässä/holkissa.

  Seuraavaksi mitataan reiän kohta ja siirretään mitta holkkeihin. Muista mitata holkissa oikeasta reunasta! Tokihan reiät on alunperinkin laitettu mitalla kohdalleen ;D

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Seuraavaksi merkittyihin kohtiin ajetaan kulmahiomakoneella tms. matalat urat.. oiskohan max. 1,5mm. Materiaali on kuitenkin aika vahvaa joten sen suhteen ei tule ongelmia. Lopuksi uran reunat silotetaan vaikkapa viilalla tai hienolla hiomapaperilla.

  [​IMG]

  Urien teko ei ole välttämätöntä, mutta vaseliini tunkeutuu paremmin kun urat ovat.

  Sitten pyöräytetään nipat kierteisiin paikoilleen. Muista tarkistaa ettei nippa tule reiän sisäpinnan tasolle tai yli!! Näistä ongelmista on saatu lukea RE topikista tarpeeksi, eli prikkoja alle tarvittaessa.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Lopuksi alusta kasaan, paikoilleen ja vaseliinit nippohin. Homma selvä!

  Jatketaan taas kunhan tulee jotain mieleen, saa muutki jatkaa jos asiaa on.
   
 2. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Nyt perehdytään ketjukoteloon ja tarkotuksena saada se kestään kaikenlainen käyttö. Se jo tiedetään, että Teamin slip gear säästää koteloa ketjun katkeilulta, mutta vielä voi käydä näin..

  [​IMG]

  Tämä taas johtuu siitä että pattiin, kiveen tms. osuessaan vetoakseli "elää" jonkun verran. Ja sellaisessa tilanteessa normi laakeri ei anna riittävästi vapausasteita akselin taipua/joustaa ja seurauksena laakeri poksauttaa sokkauran olakkeen irti.
  Tämän aiheuttaneet kotelorikot ehkäistään laittamalla koteloon "self aligning bearing", joka mahdollistaa akselin kiertymisliikkeen Y ja Z -suunnissa ( X -suunta on vetoakselin suuntainen).

  [​IMG]

  [​IMG]

  Laakeri löytyy polariksen osanumerolla 3514462 ja NTN laakerimerkin numero taitaa olla 1205. Polarispussissa ostettuna ovh. on 58€, tarvikkeena luultavimmin edullisempi.

  Sama update käy varmasti muihinkin malleihin/merkkeihin jos vaan ongelmia esiintyy / löytyy sopiva laakeri. Tämä ko. laakeri vastaa kooltaan 6205-rallatteliaa.

  Tulipa helkkarin hyvät macrokuvat  ;D
   
 3. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  Selvästi tuossa on käynyt nyt niin, että Sape on yrittänyt lyödä tuota laakeria irti ja samalla särkenyt tuon sokkauran olakkeen ITSE...
  En nimittäin oo koskaan nähny sellasta että akseli pääsee niin paljon elämään notta tuo särkyy!
  Tai sit pollessa on ihan oudot liikkuvuudet ja vääntyvyydet X ja Y suunnissa verrattuna muihin merkkeihin.... ;D
   
 4. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Kato ainahan sitä uutta oppii vanhaki pieru..

  Suunnat oli Y ja Z  ::) ja mistäpä tietäsitkään ku jamahasta katkiaa runko jo irtipoikki ennen noita vauhteja missä tota esiintyy  ;D
   
 5. Hansanen

  Hansanen Well-Known Member

  Mietin tuota vaurion syytä ittekkin ja päädyin samaan diaknoosiin  ;D
  Mitä hiton jousiterästä noissa on vetari, et se pääsee elämään noin paljon, aiheuttaakseen tollasia vaurioita  ???  ???

  Y ja Z suunnissa siis,  Fiiberi  ;)

  edit, Sape kerkes korjaas suunnat eka ;D
   
 6. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  "The lower bearing in the chain case should be replaced with a self aligning bearing. This will prevent the snap ring from popping out and destroying the chain case when the drive axle flexes. This was one of the most common causes of chain case problems on the ’06 IQ Racer. The Polaris Part # for the bearing is 3514462 (Bearing-205 Self Aligning). "

  Nyt jo passaa jeesustelut!
   
 7. Dragon600HO

  Dragon600HO Guest

  Ja tuolta löytyy rallimallien loput tuunausvinkit.

  http://www.polarisindustries.com/en-us/Snowmobiles/Racing/Tips/
   
 8. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  Hähä! Johan nokittu. Toun vetarin täytyy sit päästä liikkumaan poikittaissuunnassa, en tiijä oliko se X vai YZ se suunta kun taulukkolaskenta ei ollu mikkään paras taito koulussa. Jenkkipoika viilaa suunnitteluvirhettä...harhar...  ;D

  EI TOI VOI OLLA MAHOLLISTA KU EN OO KUULLU VAIKKA OONKI SOITTANU KILPAA PIANOLLA!!!
   
 9. JariG_

  JariG_ Well-Known Member

  No eihän sen tartte! ÄÄÄÄÄÄK!

  Tai no liikkuuhan se ketjukopan puoleinen pää tietty laakeriin nähen, mutta ei se vetari silleesti mihinkään liiku?!

  En sitte tiä kumpi on parempi, tommonen hitusen notkeampi vetari, joka palautuu iskun jälkeen muotoonsa (Ja elämisen miinuspuoli korjataan tuolla laakerilla)
  vai kova->hauras aksila joka menee iskussa poikki. Eiks näitä napsunu aika paljon esmes doon enskakuskeilla kun oli orggis 10t vetopyörät.  ps. Vitunko väliä, maailman siistein, paras komein ja lujin jne laitos tommonen IQ raser on silti! ;)
   
 10. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  ;D
   
 11. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Iqn alatukivarren nivelöinti oltavarteen on toteutettu vähän miten sun sattuu ja siten kaikki lika tms. kuluttava paska jää nivelen koloon. Hommaa vielä huonontaa se ettei nivelelle ole voitelumahdollisuutta muuten kun päälypuolelta laittamalla.

  Nyt korvataan väljiksi kuluneet jenkkilässä 170 taalaa kappaleelta maksavat orkkisnivelet laakerikaupasta saatavilla 12 euroa maksavilla "tarvikenivelillä" (nivellaakeri GEG35ES-2RS), joissa on lisäksi vielä voitelu-urat. Samalla tukivarteen laitetaan nippa nivelelle.

  Vanha orkkis

  [​IMG]

  Uus tarvike

  [​IMG]

  Kallista on tuo amerikanpojan kromaus  ;D
  Nipan asennuksessa samat työvälineet kun telastorempassa ylempänä..

  [​IMG]

  Nippa laitetaan tukivarren takapuolelle piiloon suojaan edestä tulevilta iskuilta. Kohta merkattu pistepuikolla siten että reikä sattuu laakerin ulkokoolissa olevan voitelu-uran kohdalle.

  [​IMG]

  Ja yllä olevien ohjeiden mukaan tehdyn kierteen jalkeen nippa ruuvattuna paikoilleen.. Nyt sisältäpäin tuleva vaseliini poistaa jonkuverran sitä kuluttavaa kökköä liukupinnoilta. Ja sama vaseliini voitelee myös olkavarren liukupinnan, koska nivellaakerin kuulassa on myös voitelureikä.

  [​IMG]

  Samoilla tulilla, kun välineet on käsillä, voi tukivarsien kinnikekorvakoihin tehdä pienet reiät rasvapiikille. Näin puslille onnistuu vaseliinin lisäys tukivarsia irroittamatta.
  Tutki reikien kohdat kelkan ollessa kasassa että saat laitettua myös sitä vaseliinia niihin reikiin purkamatta kelkkaa  ;D

  [​IMG]

  Reiät tulee kiinnikkeen keskelle, jolloin se osuu holkkien väliin jäävään rakoon. Itse tein reiät tukivarsien alapuolille niin lähelle hitsaussaumaa kuin mahdollista.

  Samalla rasvapiikillä sitten onnistuu vetoakseleiden vasemman päädyn laakereiden rasvaus  (ulkokooleissa on reiät sitä varten). Tämä edellyttää reiän oikeaa linjausta laakeripesässä.

  E: oikia laakerityyppi
   
 12. Bearcat-97

  Bearcat-97 AC Mountain Racer 800 -12, ZR 8000 LTD ES 137 -16

  Jätkähän poraa kuin inttipoika iltalomilla ;D
   
 13. Epi

  Epi Potkukelekka

  Festoolilla nätti ajella 8)
   
 14. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Kyllä nätisti surraa :) Meillä ei paljoa kestä kipinöiä nuo kalut jos kentällä joutuu touhuaan..
   
 15. pro x 550

  pro x 550 Indy xc 137" 600 -20

  voipi vaan olla ettei tuon mallin nivellaakeri kestä tuon suuntasta rasitusta

  edit. oisit ees laittanu rst laakerin sinne
   
 16. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Sepä selviää talvella, voidaan sitte keväällä spekuloida lisää. Ennenmmin vaihan noita 12e laakereita vähän tiheemmin kun ei ne 15x kalliimmat orkkiksetkaan kahta talvea kestäny.

  Ja mallinahan noissa ei muuta eroa ole kuin noi rasvaurat.
   
 17. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Case Mod

  Tänään oli "casemodi" työn alla.
  Ei liene kellekkään uutta että noi pollen koneet on ollu aika herkkiä jumiin noita kampuran keskilaakereita ilman tuoreöljy voitelua, siis kun ajetaan seosbensalla. Tuossa 600HO koneessa noi lohkot ja kampura ovat käytännössä samat mitä 440 rasseissa joten tuuria on ollu, kun pari talvea kestäny.

  Homma alkaa koneen nostamisella pöydälle..

  [​IMG]

  kone puretaan ja osat pestään. Puhtaita osia on kivempi rassata.  :)
  Homma kannattaa jättää toisen tehtäväksi jos ei selviä itse seuraavaan vaiheeseen, eli ylempi lohko puhtaana pöydällä.

  [​IMG]

  Kuvassa näkyy lohkon MAG puoleisen kangen kuopassa voitelureiät molemmilla puolin, toinen päätylaakerille ja toinen keskimmäisille.


  [​IMG]

  Voitelureikä on yhteydessä keskimmäisten laakereiden välissä olevaan vesipumpun akselitilan etuosaan.


  [​IMG]

  Tässä taas näkyy PTO puolen kangen kuoppa ja vain päätylaakerille oleva voitelureikä. Meisseli näyttää puuttuvan reiän paikan.


  [​IMG]

  Ja ei kun Festooli surraamaan! Passeli teräkoko on 4,5-5mm apaut suunnilleen. Reiän tulee osua viisteessä olevan valukolon pohjaan, että huuhtelukanavista alaspäin koloon valuva öljy valuu reiästä sisään. Ks. jo olemassa olevat voitelureiät.


  [​IMG]

  [​IMG]

  Sopiva porauskulma on noin 45 astetta, jolloin reikä tulee akselitilaan suunnilleen vastapäätä tehtaalla tehtyä reikää.

  Nyt on huolettomat kilsat edessä kun keskilaakereiden voitelu on "tuplattu", ei tarvi käyttää mitään ÖVERI seoksia bensassa ja kaikenmaaliman primerit voi unohtaa..  8)
   
 18. Yamppa

  Yamppa Assault 800 &1050

  Tekasin muuten xr:ään kanssa etupukkiin nuo rasvanipat. Suosittelen muillekki, miksei nuo oo hyvät noissa 05-> reveissäkin ym. EI turhan tiheesti oltu rasvailtu omassa ainakaan noita tappeja.
   
 19. Hemmo

  Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

  onko toi ohje tollanen, että molemmista kammioista porataan reikä tohon keskisektoriin? Tossa vaan tuli mieleen,että miten tuo vaikuttaa seosten virtauksiin, nythän toinen mäntä nousee ja imee ja toinen painaa seosta tonne kammioon => sen kautta myös toiseen kampikammioon?

  No anyway, koska nähhään porttausnumero :p ?
   
 20. Sape

  Sape Polaris indy 400, Axys RMK & Winha

  Juu näin on "race departmentin" ;D ohje, ite funtsailin samaa mutta kait ne on todennu toimivaksi?
   

Suosittele tätä sivua