Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

Keskustelun 'Aikojen takaa' on aloittanut käyttäjä Yamaha enticer, 7/12/09.

 1. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Kyllä se on oikeekätinen,ja voi lähteä auki kohtuuhelpolla.
  Sisälautasen kartiosovite on monesti todella tiukassa kampiakselilla.Itselläni meinas usko loppua ennekuin napsahti auki ulosvetotapilla(omatekele,kyläkaupasta löytyi ihmekumma 14 mm jengalla vastaava pultti kuin tuo alkuperäinen).Pelotti että kierteet hajoaa justiinsa jollei pian aukene.
  Jotkut ovat saaneet sen helpostikin auki. Öljyä kaadoin ensin pultinreikään,sitten rasvattu pultti tiukasti kiinni ja vasaralla vielä päälle niin se on siinä.Elikkäs "hydraulinen aukaisu".
  Harva pää se on mullakin,kaikkia vaiheita en enää tarkkaan muista vaan kyllä ne konstit aina palautuu kummasti mieleen kun pitää jotain alkaa tekemään;-)
  Jonnekin kirjoitin muuten vissiin ohjeenkin tuosta sisälautasen irrotuksesta kun sitä on moni ihmetelly,ja niin minäkin ekalla kerralla.
   
 2. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Käy vilkaise http://www.teolehtimaki.fi/files/Lynx%201970.pdf ja sivulta 595 eteenpäin on vähän lisätietoa.
  Minulla on niitä muutaman kympin jousia, sellaisia mitkä toimii.
  teo
   
 3. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Kattos vaan,sivuilla onkin tuoreita päivityksiä sitten viimekäyntini jälkeen :)
  Komia on kelkka,taitaa olla parempi kuin uutena,siis tuo Lynx 20.Samoin ajopäähine,liekö panssarivaunun ohjastajamallia?
  Tuohan onkin pätevä myssy kelkkahommissa kun on pehmikkeet lämmikkeet ja kuulosuojat samassa paketissa.Saako nuita siviilit ostaa mistä?
  Ittelläni ollu vaan sellainen lampaasta tehty kypäränalusmyssy,hyvin saman mallinen kuin tuo mutta joutuu pitämään irtoluureja korvien kohdalla myssyn päällä..ei oikein kehtaa nykyaikaista crossikypärää pitää kun on kelkkakin niin rähjäkkeisen oloinen eikä se ole meikäläisen vauhtikaan niin tappavan vaarallista.
   
 4. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  kylä se teo vaan jaksaa :) kommeita on nuo entisöidyt vanahukset.
   
 5. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Tuosta kypärästä. Se on fantastinen keksintö, lämmin ja mukava pitää, mutta.... Laiton Suomen reiteillä, mutta laillinen Ruotsissa. Siellä sitä olen pitänytkin.
  Se on venäläinen panssarivaunukypärä, jonka eräs asiakas toi Murmakskista. En tiedä saatavuutta, enkä hintaa, minulle se oli lahja.
  Vanhat kelkat mielestäni kannattaa entisöidä. Jos et itse halua, myy tai anna jollekin, mutta älä romuta.
  Vielä olisi Lynx 40 vm. -69, vähää vaille valmis ja Lynx 30 etsinnässä. Sitten olen oman osuuteni tehnyt.
   
 6. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  kylä nämä vanahukset todellakin on "arvotavaraa" jota ei parane hukata 8). itellä ois tarkotus ens kesänä laitella enempi ku saan hiekkapuhallus ja maaluuvehkeet sillon käyttöön ja ulkosalla lämpimässä on kivempi tehä nuo puhalteluhommat ku ei oo muita siihen käypäsiä tiloja..
  Jos ymmärsin tuosta kuvastosta oikein niin ilmeisesti tuohon kytkimeen löytys korvaava Alt-malli mutta varia ei löydy?

  Nyt kun voimansiirrosta on puhuttu niin kertokaas mistä saapi ketjukoppaan osia. tarttis jossain vaiheessa vaihella molemmat rattaat ja ketju. ei mitään havaintoa ovatko alakuperäismallia. edellisellä omistajalla oli ketjukoppa vuotanu ja meleko kuivana oli tirruutellu. senhän arvaaki missä kunnossa hilut siellä nyt on. siinä on semmonen kaksrivinen ketju ja siihen käypäset rattaat paikallaan. kiristyy nillä lehtijousilla.. käypikö siihen jotku mopon rattaat+ketju vai löytyykö jostai ihan merkin mukaan? sama homma varin akselin laakereilla..
  nii ja sitte ois mukava tietää rattaiden alkuperäset koot nii sais välitykset kohilleen samalla ku vaihtaa kytkimeen sen jousen..
   
 7. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Ketjuja ja rattaita oli Kemijärven kelkkamuseolla ihan myytäväksi asti. Sauli Koskiniemi 0400-290 751. Kannattaa kysyä muitakin osia, löytyy myös purkuosia.
  Minulla on laakereita, kaikkia malleja. Päivitin 10.01.2010 Lynx sivut.
   
 8. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Tuopa oli hyvä vinkki Teolta tuo kelkkamuseon puhelinnumero :)
  Pitäs omastakin rötjäkkeestä jossain vaiheessa kurkkia sinne ketjukopan sisuksiin kun ei yhtään tiedä onko mitään jäänteitäkään enää voiteluaineksista.Ei sitten vaan malttanu viimetalvena kun oli niin mahoton hinku ja uutuudenviehätys vaan päästä nopiaan ajelemaan.Pitää kuitenkin toivoa että olis vielä rattaat ja ketingit voiteissa tai ainakin pelastettavissa.
  Sopisko tässä topiikissa epävirallisesti kysellä löytyykö Lehtimäeltä Winhaan käypiä saksijousia takapään keinuvipuihin,tai voin kai minä ihan "virkatietäkin" pitkin kysellä sähköpostilla/puhelimella;-)
  Muistelen vain että kun katselin kuvastoa viimevuoden keväällä niin en oikein saanut tolkkua että mikä niistä olis samanlainen,siinähän oli aika tavalla samankaltaisia jousia mistä valita..On nuo nykysekkin kyllä ehjät mutta saattaa olla kuoleentuneet jo,kuten kaikilla jousilla tahtoo olla tapana.Olis vaan parempi ajella kaksistaan kun ei tuo emäntäkään ole viimeaikoina ainakaan minun silimään hoikistunut joskaan ei sentään pieniinkään päin ;D
  (ei ole pelkoa jotta lukisi näitä sivuja,ja ehkä ymmärtäisi huumorilla?)

  Pitääpä käyvä sitten tarkastelemassa päivitettyjä Lynxin sivuja myös kunhan kerkiää.
   
 9. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Aihe liippaa sen verta likeltä että laitanpa tänne taas..
  Millä tiukkuudella varin hihna pitäs olla. ykkösen ja kakkosen napojen väli nyt noin 270mm ja lautasten väliin keskelle jääpi 50mm.
  Hihna pitäs olla tähän malliin käypänen( MAX1034M2 MAX2:sen tekemä)
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 10. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Ohjekirja vuodelta 1977 sanoo: ykkösen ja kakkosen akseliväli on 266 mm +/- 1 mm kaikissa Lynxeissä. Mutta näyttää löysältä tuossa sun kuvassa. Onko kaikki oikein?
   
 11. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  pitäs olla kaikki ok, mut onko tuo hihna oikee?
  vaikka mistä minä tiedän mikä on oikeen ku en ollu ees syntyny ku tää kelekka tehtiin ;D
  säätövaraa olis moottorin jalustassa mut en tiijä paljoko pitäs liikuttaa ts. paljoko jätän löysee hihnaan...
   
 12. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Elä nyt hyvä mies moottoria vielä ala siirtelemään.Jos minä käyn kattomassa omasta kelkasta mallia kun pääsen pihalle ensin.Vaikkei ole ihan sama kelkka ni yhtähyvin Lynxinä menee:)
  Siinä nyt on ainakin pelannu tuo vetopuoli minusta hyvin vaikka ihan perstuntumalta säädin vähän käytettynä saamani remmin siihen.Kulki jopa alkuperäisellä vanhalla resullakin mistä puuttu hampaita ja oli aika kaponen.Vaan kun lautaset oli aluksi niin ruosteessa niin oli tarkotus sillä putsata.Aika löysälle jätin,silleen ettei ihan karkaa mopo tyhjäkäynniltä.Joskus pitäny vähän matkaa juosta perässä ;D

  PS.
  Kävinpä mittaamassa kun tuli kelkka kaivettua eilen esille kuusen alta,ja lähtipä vielä ykkösvedolla käyntiinkin vaikka vähän vanhentunutta bensaa imin veneestä tankin pohjalle:)
  Hyvinkin saattaa akseliväli olla lähellä ohjekirjan mittoja,n. 270mm karkeasti.Millintarkkaan sitä on rullamitalla vaikeampi määritellä..Alkup. hihna on Dayco mutta numeroita ei näy.Nyt siellä on Doflex-Vari,tuuman leveä ja n. 107,5 cm pitkä.Sekin jäykällä rullamitalla suunnilleen katsottu.
  Eräs kaveri jolla on aika paljon näitä kelkkoja,on kyllä aina kertonut laittavansa näihin vanhoihin kapeita ja korkeaprofiilisia remmejä toisin kuin uudempiin.Oli sitä mieltä (ja vaikutti tietävältä)että niin kuuluu olla ja on parempi)..Hämääkö tuo kuvasi vai onko sulla uudemman tyypin leveä remmi siinä?vaikka miksei sekin pelaisi..?

  Onhan siihen joku nyrkkisääntö olemassa tuohon sopivaan kireyteen,mutta miten se menikään-tietävät kertokoot.
  Eikös se noin katsota kun tuossa kuvassa missä painat remmiä ylä- ja alapuolelta vastakkain niin se väli merkkaa jotakin..Itse olen varmistanut vielä ajokokeella ilman suojakoppia että hihnasta tulee käytettyä kaikki ja kakkosen lautanen aukeaa täysin eikä remmi pääse lämpenemään ajon aikana tiukemmassakaan suossa mutta en tosiaankaan tiedä mikä on oikea tapa.
   
 13. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  on se meleko matala tuo kuvan hihna ja on levveydestä jo vähä kulunu... uutena reipas 30mm levvee ja on kait työkelekkoihin tarkotettu.. ostin sen yhen huru-ukon pajalta, josta taiski olla jottai puhetta kun puhuttiin niistä tillukan kalavoista tuolla korjaamon puolella. vanhassa hihnassa ol numerot 1034, jonka perusteella valihin tämän uuvenki... ja väitti se äijjäki että pitäs olla käypänen ku vilikas josta opuksesta sitä...
  meen alkavalla viikolla taas käymään siellä niin arvelin vähä kysellä aiheesta. varmaan tieto löytyy, että oliko oikee hihna ja mille tiukkuudelle pitäs laittaa, jos oli...

  minkälainen se remmi sitte pitäs olla jos tuo nykynen ei käy? ja onhan se kumma jos ei tältä voorumilta löydy tietoo tuon hihnan säädöstä... näin näppituntumalta luulis että sais olla reilustikki tiukemmalla.... mut ens viikol otan kyllä tarkat mitat varin ja kytkimen etäisyydestä ja jos on pienempi ku tuo teon tuolla aikasemmin kertoma tieto niin liikutan sitte konetta...
   
 14. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Käväisin laittamassa remmin paikoilleen,uppoaa hiukan syvemmälle kakkosen lautasten väliin kuin sulla-tietenkin kun on jo kulunut mutta ajaa sillä vielä.Uskoisin että sulla on ihan oikea ainakin leveys,ja eiköhän pituuskin.Tässä mun remmissä on profiili 15mm korkea,että ei sen kummosempi kuitenkaan.Ne uudempien vehkeiden hihnat on kyllä näkömuistikuvani mukaan aika paljon leveämpiäkin että ne ei näihin kävis vahingossakaan..
  Omaani kun kattelen voin helposti hahmottaa että n.+30mm leveä siinä alunperin pitää olla,sopii myös ykkösen holkin päälle just hyvin.Nythän siinä jää tyhjää tilaa hihnan sivuille kun se on kulunut..Kireyttä kun koetan niin enemmänkin menee hihnat vastakkain kuin sinulla,mutta en aio kiristää koska sitten se jo hankaa sitä ykkösen holkkia tyhjäkäynnillä,nyt vain hipoo vähän.

  Sellasta neuvoa olen saanut että mieluummin löysänä kuin liian tiukalle.
  Jos kerran ajossa toimii hyvin niin mitäs etua sitten saisit kiristämällä?
  Muuten,en näe kuvassa mistä se säädetään? Winhassa on pitkä säätötanko mutterein jolla siirretään kakkosvartsua ketjukoteloineen päivineen eteen- tai taaksepäin.Eli ketjukotelon alapää on tietenkin jotenkin "laakeroitu" kelkan runkoon että se pääsee kiertymään vapaasti.

  Saattas olla kiristyksestä jopa jotain juttua "veteraanikelkat" foorumilla,itsekin aikoinaan rekisteröidyin sinne ensin kun en vielä tiennyt tästä.Siellähän on vain aika hiljaista se keskustelu nykyään-lähes olematonta...
   
 15. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Tälle kytkimelle kuuluu olla Lynxissä Dayco Max 1034 hihna. Seuraavalla kytkimellä , sillä alumiinikellolla, on sitten eri remmi Dayco Max 1049.
  Ja se, että kelkka lähtee heti liikkeelle, jos perää ei ole nostettu kannon nokkaan, ei johdu hihnasta tai sen säädöistä vaan kuolleesta jousesta ykkösvariaattorissa.
  Ja tämä on tieto eikä poliitikkojen valistunut arvaus. Ps. jouset valmistuu ensi viikolla.
   
 16. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  No se hihna ol sitte oikee...

  sitä hihnaa säädetään konetta liikuttamalla. moottorin jalustassa on semmoset hahloreiät ja pultteja vaan hölleemällä saapi liikuteltua. sama homma sivusuunnassa.

  sillä minä sen hihnan halluun oikeelle säädölle ku tuo kelekka ei mee umpisessa mihinkään. suurin syy on varmasti kuoleentunut kytkimen jousi, mut hihnan väärä säätö voi osallaan vaikuttaa myös. ts välitykset ei pelloo puhtaasti... Sitte ku saan sen jousen niin tottakai se hihnaki kantsii olla oikein niin saapi kaikki "tehot" ;D käyttöön.

  Kone on tsekattu läpi vuos sitte( rengastettu+pakkohooni ja oikastu kansi+pytyn molemmat pinnat. stefat plus kaasarin kalvot ja neula) eli pitäs olla tikissä ja on mielestäni pelannu ihan niinku pittääki siitä asti...
   
 17. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Ainiin..tässä oli taasen hyvä muistutus siitä jousesta :)
  Ei minullakaan normaalityhjäkäynnillä vielä karkaa,jossain vaiheessa vaan kaasuvaijerin palautus ei ollut ihan timmissä niin sai juosta kelkan perässä pihamaalla.Hyvä ettei sentään karannut auton tai mökin päälle.
  Ei ole tietoa mikä olis oikea kytkentäkierrosluku mutta ei tuo enää kovin paljon auta kaasutella kun jo ottaa kiinni eli jousi ei varmasti ole alunperäisessä iskussa enää..ymmärrän kyllä että tietyssä tilanteessa siitä sitten voipi olla haittaa jos ei saa kierroksia tarpeeksi ylös lähdössä.Täytyy kyllä sanoa että melko hankalissa mukkuloissa sitä olen komentanu tuolla metsänraivausaukioilla enkä ole ihme kyllä vielä onnistunu konetta sammuttamaan,kait se tuo matalapuristeinen wanha pannu vääntääkin jo melko matalalta..
   
 18. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Pienen lenkin kävin tekemässä ensi kertaa tänä talvena tiistaina.Kovemmalla pohjalla menee ihan hyvin mutta kotiin tullessa loivan rinteen jälkeen piti ylittää oja eikä voinut ottaa vauhtia kun pitää pysähtyä tien ylitykseen.
  No siihenhän se upposi ja lunta oli haaroihin asti.Pääsin kyllä hyvin irti mutta vaikutti että kierrokset tipahti koneesta eikä se taida vaihtaa ajoissa pienemmälle..
  Alkoi kiinnostaa se uusi varin jousi,näkis sitten sen eron toiminnassa.
  Soitinkin tänään Artturille ja sain neuvon kysyä Ilmajoelta Terolta muttei jousta eikä muitakaan osia Winhaan löydetty.Jousifirmojen taulukoitakin katselin illalla mutta se aivan turhaa kun pitäs tietää muutakin kuin ulkomitat joten ihan tähän kapineeseen varsin tehdyt jouset olis paras lääke.

  Jos Teo satut lukemaan tätä niin neuvoisitko miten tai mistä nuo vieterit tähän Winhaan saatais?(Himottais myös ne takatelan vääntöjouset,Lynxin 41-40 näyttää kuvan perusteelta käypäseltä..Varin jousta en ole löytänyt luettelosta aiemminkaan joten sitä on hankala metsästää jälleenmyyjiltäkään kun ei ole mitään tilausnumeroa).
   
 19. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  teolta löytyy niitä jousia ainaki siihen kytkimeen jonka kuvan laitoiti aikasemmin tähän topikkiin.. kysele vaik yv:nä...
   
 20. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  no juu..en nyt vielä kehannu häiritä "oloneuvosta" privaatisti ja laitoin tähän kaikkien näkyville asian siksikin että tulevat sukupolvetkin tietävät sitten 10 v päästä foorumia lukiessaan mitä jousta ja mistä.Et suinkaan meinaa että me olemme viimeisiä mohikaaneja näiden kelkkawanhusten kanssa ;) Tuli muuten justiin 40 v ikää mittariin-siis Winhalle,minulla siitä on jo hyvän aikaa..
  Se on ilmeisesti Valmetin tytäryhtiö ollut tämä Velsa.Velsan peräkärryjä kyllä näkee jokaviikko traktoreissa muttei Velsan kytkimiä missään.Ja nuoremmat varaosamyyjät ei ole sellaisesta kuulleetkaan..
   

Suosittele tätä sivua