Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

Keskustelun 'Aikojen takaa' on aloittanut käyttäjä Yamaha enticer, 7/12/09.

 1. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  kyllähän niitä seinähulluja tähän maahan meiän lisäks muitaki soppii ;D vaatiihan se hiukka harrastuneisuutta että kehtaa näitten vempeleitten kans vehata.... muunmuassa täällä savossa tuntuu omassa kaveriporukassa olevan oikee rypäs näitä hulluja. ei kahen käen sormet riitä 8)
  ei olla perustettu mittään klupia vaan toiminta on täysin epävirallista sähellystä.
  varmaan perjantaina olis taas savari

  kyllä täällä aikojentakaa osiossakin on välillä vilikastakin mutta näkkyy olevan vähä kausiluontosta meinikiä...
   
 2. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Se on hauska kuulla että on iso porukka samanhenkisiä:)
  Minullaki kaikki kulkupelit vanhoja-ensin terapia/harrastusmielessä kunnostettuja,sitten jäävät ihan käyttövehkeiksi lopulta.Ja kehtaahan noiden kanssa liikkua-onpahan muilla tielläliikkujilla ihmeteltävää,ja usein tuleevat juttelemaan.Uudet on niin jotenkin persoonattomia.Ja on niissä paljon heikkoja kohtiakin.
  Nyt en arvaa lähteä kovilla pakkasilla tuota vanhaa telamattoa rääkkäämään kun on Vielä Ehjä..
  Sais vaan ne jouset uudet niin kelikin lauhtunee parin viikon sisään.

  Vanhalla variaattorin jousella itekin ajelet vielä..Kyllä tääkin viimetalven meni mistä vaan kun ei ollut paljoa lunta mutta nyt on,ja pehmyttä puuteria vielä.
   
 3. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Iteasiassa kävin just tuossa illan mittaan ajelemassa testejä uudella kytkimen jousella ;)
  hyvin tuntus pelloovan. kytkentäkierrokset muuttu jonku verran entistä korkeemmiks mut suurin muutos tuli siitä ylöspäin. "reppii" ku ois isompiki viritys konneeseen tehty ;D. vääntöö tuli varsinki välialueelle reippaasti lissee ja ummessaki jaksaa mennä tolokusti! tosin just asennetuilla suksimuoveillaki lienee hieman osuutta asiaan. isoni suksen pinta-ala semmosen kolomanneksen molemmista... ja muovihan liukuu lumella pikkasen eritavalla ku peltilepare.
  Huippunoppeuskin tuntus kasvaneen vaikka näillä pakkasilla penempiki vauhti on viiman takia isomman tuntunen.
  Semmosen huomion kuitenki tein etta varin jousta ois ehket vara kiristee.. ku perä ilmassa pyörittelin niin kytkin oli isoimmalla kehällä ja variki jo maksimissa niin konneesta löyty vielä meleko paljo kierroksia vielä senki jälkeen vaikka kaasari on säädetty kohtuu maltilliseen menoon, eli h-ruuvi normiasetusta hiukan enemmän auki ts. ei ota niin paljo kierroksia... se voipi tietysti pukilla olla normaaliaki tuo välityksen käytös mut vähän samanlaista huomioo tein ajaessaki, että potkua riittäs isompaanki vauhtiin...

  linjaukset ja etäisyydet tein kytkimeen ja variin viimesen päälle niin kulukee se hihna ainaki oikein. piirsin tusiviivat kytkimen lautasiin ja kävin ajulla-> viivat pyyhkiyty koko lautasen matkalta eli pelloo loistavasti ;D


  Kiitokset vaan teolle jousesta
   
 4. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Laita kuva siitä kytkimestä [email protected] niin pelastan sinut pulasta. Ei nämä nykyiset pojat tiedä, se on tosi, eikä kaikkia edes kiinnosta. Toisaalta se on tiskillä aikaavievää hommaa niitä selvittää.
  Jos ne asiat ei ole takaraivossa, kädet ylös, ja muita asiakkaita kehiin.
  Nyt olen tämän mattoprojektin tiimoilla, siis näiden lopetettavien, jutellut paljon vanhemman kaartin kanssa, ja kyllä valitettavaa on ettei porukat tunne edes telamattoja.
  Vihjeenä: Suomi on täynnä helevetin hyväkuntoisia kelekkoja, ilman mattoa, ja ne vanhat omistajat luopuisivat niistä, jos joku vain ostaisi tai hakisi pois. Pistäkää toripäiviin ostoilmoitus, varmasti tulee
  mielenkiintoisia soittoja. Poikkeuksetta kelkka muuten kunnossa mutta matto paskana. Ja sitä ei sitten malteta ostaa. Saatte käsitöitä; tai varakelkan varaosiksi.
   
 5. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Nojuu,ja eihän voi vaatiakaan että 40 vuotta vanhoja vehkeitä tunnistettaisiin joka puljussa;-)
  Silläpä ei juuri viitsi edes kysyä eikä "vaivata" myyjiä kun ei kaikkia jaksa edes kiinnostaa.
  Onneksi on Suomen maassa ainakin yksi "Kaikkien peltipailakoiden isä",laitoin kuvasarjan tulemaan taivaskanavia pitkin:)
   
 6. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  No Vot :)
  Samaa olen kans miettiny että muovisuksella olis vallan paljon pienempi kulkuvastus,ja nyt kun meillä etelässäkin on lunta kunnolla niin tarviskin aluksi umpisella kantavia sivakoita kunnes nuita kulku-uria alkaa tulla enempi.
  Se on vaan tilanpuute kelkan alla(Winhassa ainakin) yhtään pitemmälle/leveämmälle sukselle siellä takapäässä ainakin.Ottaa meinaan silloin kiinni mattoon kumpareen ylityksessä jos on ohjaus käännettynä samaan aikaan ääriasentoon.

  Ihan oikeilla linjoilla olet ollu sen H-ruuvin kanssa.Eipä leikkaa mäntä kiinni kun on seosta vähän rikkaammalla,bensa se on joka sitä jäähdyttää.Kuivempi seos tietenki antais enempi kierroksia mutta ei ole suositeltavaa koskaan.
   
 7. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Sama vika se on tilan kanssa lynksissäkin mut niitä on semmosia muoveja jotka ei tuu perästä yli ku joitai senttejä ja pikkasen rälläkkäjalostamalla käypi usseempiki malli. harvoin se lopulta mennee ihan maksimiin se suksen liike kumpareellakaan. itelle kävi ihan suoraan paikalleen iliman jalostuksia, mitä nyt muovin kärkee piti hieman avittaa paikalleen ku suksen kärki oli hieman jyrkemmällä kaarella ku mitä muovis oli...
  Levveempien muovien kans tullee varmasti vielä lissee onkelmia sen tilan kans. nyt alla 20cm levveet ja hyvin mennee pinnalla jo pienemmässäki vauheissa.
  onkos siinä vinhassa se suksi kiinni suoraan siinä korvakossa lehtijousen kohalta vai onko sitä levitetty semmosella levyn palalla? ts. lehtijousen ja korvakon välissä oleva "pelti" levittää suksien väliä ->tuopi vähä tillaa lissää suksen kannalle maton suhteen...

  mennee vähä jo offin puolelle tää tarinointi mut jospa ne modet kahtelis läpisormien ;D
   
 8. Härde

  Härde Well-Known Member

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Paljonko se on se muutama kymppi siitä jousesta, vae passaako sitä täällä ees sanoa? Kuulin paikallisen kauppiaan hinnan sille ja jäi maku, että yrittäsi kyniä minut. Sillä rahalla jo "muutaman" harjottelisi tehä itekki.
   
 9. challenger

  challenger challenger

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Maksaa postilaatikkoon toimitettuna 30.-. pistä tilaus yv, tämä on eläkeukon, ei firman bisnestä. Ja myyn nämä jouset suoraan.
   
 10. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  No niin mennee,vaan heittäävät meät pellolle sitten ;D
  Kun ei oikein tiiä missä tätä juttua sitte jatkas kun ei aina jaksa kaikkia topiikkia läpi kahlata.Kausiluonteista.Sikäli kyllä väärin niitä kohtaan jotka tosiaan yrittää ettii täältä paskanpuhumisen välistä tietoa omiin rojekteihin:-(

  Mutta asiaan; Niin ei ole niitä levikelätkiä.Nyt olen vasta tällä kaudella niitä nähny kuvissa-justiin ku luulin jo ite keksineeni sen viimekeväänä vaikka olen ihan alottelija vielä:)Tuli kyllä heti mieleen levitykset kun kelkka tuntui alussa kiikkerältä,vaan sitä oppii sittemmin ajamaan mutkissa vartalonpainoa siirtämällä niinkun pyörän kanssa kesällä.Ohjautuu erittäin hyvin eikä tarvii paljon stongaa kääntää,kylkilistat ohjaa kyllä paksussa hangessa.
  Alle 10 senttiä olis varaa tietenki levittää kokonaisuutta ja mahtus sitte tulevaisuudessa muovit alle.Toisinaan kun käyn tuolla yhdellä kodalla rillailemassa niin siellä on kertakaikkiaan niin kapeita kohtia ettei jää metriäkään ajotilaa joten siinä tää wanha on hyvä,leveys ei varmaan ole kuin karvan alle 80cm..Uudemmilla kelkoilla joutuuvat kiertämään eri reittiä kauempaa:)

  En ole vielä niitä lätkiä tehny kun ounastelin että rasittavat sitten enemmän olkatapin laakereitakin.Ehkä liioittelen suotta..Aikaa myöten virittelen tuota kelkkaa paremmaksi,en ota kertaprjojektina.
  Nyt on taas menty pykälä etiäpäin kun Teo lupas auttaa jousien kanssa,ja homma on jo työn alla:)

  edit:Voishan näille löpinöille tietty avata uuden piikin tarvittaessa "Aikojen takaa" otsikon alle ja siivota ylimääräiset tästä sinne mutta siinä saa jo mode auttaa.
   
 11. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  niistä levikelätkistä... kummastelin tuolla vanhat lynxit topicissa kuvien kera, että kumpiko kiinnitys on orkkis, iliman levikkeitä vai niiden kans, niin kuulemma molemmat on oikein. kiikkeryyden takia kuulemma lynksiin kehittivät ne... ja muistelen että winhassa on meleko samanlainen se kääntö ym sydemi niin tuskinpa se mittään hajottaa vaikka ne levikkeet laittaski. saavat vaan olla kohtuu jäykkää tavaraa että kestävät taipuilematta. ne orkkislevikkeet on ehket 5mm paksut, laadusta en tiijä mut tuskin ihan patarautaa sen verta hyvin soivat ja muutenki tuntuvat metallimiehen kouraan joltai muulta...

  tässä muuten kuva kytkimen sisemmän lautasen homemade irrotus vehkeistä
  pultti M18 muistaakseni 2mm nousulla , käypi kytkinakselin päähän ja tappi mennee kytkinakselin läpi kampiakselin päätä vasten. pulttilla pänninkiin ja pieni napautus niin jopa irtoo...
  [​IMG]
   
 12. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  No keksitpä sitten asiaa kytkimestä niin pysytään topiikissa ;D

  Tuo onkin irrotustappimalli jollaista en ole ennen nähnyt.Vaikuttaa pätevältä verrattuna vaikkapa niihin kaupan myymiin joissa on kuulemma joskus vääntynytkun se ohuempi keskitappi.Ja jos oikein lujaa sattuu olemaan kiinni niin en ihmettele.
  Winhassa oli niin tiukkaan kiinni että meni ekat irrotusvehkeet huonoiksi.Oli sopivan kokoinen työkaluteräksinen tappi ja kuula päässä,sitä pännäsin kytkinkellon keskinavalla kiertämällä(kellon päällä ruuvipuristin eli vinka vipuvartena),kun ei ollut tuota M18 pulttia kotona muttei auennut ja lopetin niinkauan kun kierteet ja kellon kuori oli vielä ehjät.

  Viimein sain auki kikka kolmosella:Kytkinkello ruuvataan paikalleen.Hankitaan alkup.kaltainen mutta kierteiden verran lyhyempi pultti.Putkirunkkarin tiivistenauhaa pultin kierteisiin,kelkka kyljelleen ja öljyä akselinreikään.Pultti työnnetään tiiviisti reikään vähän matkaa ja nuijalla napakka isku päälle.Eli "hydraulinen paineaukaisu".Muistaakseni vielä lämmitin ensin varovasti kytkinakselia että kartio laajenisi kampiakselin päältä irrotakseen.
  Se oli kyllä minusta ihme että tän kylän pikkukaupasta löytyi tuo hienokierteinen keskipultti,ihan piruillessani kysyin ja kauppias oli kuulemma joskus niitä tilannut johonkin tarpeeseen mutta jääneet lunastamatta.Oli siinä taas kauppiaalla naama soikeena että kyllä meiltä löytyy:)


  Teolla on hienot kuvat PDF muodossa näistä Velsan kytkimen eri versioista ja vähän huolto-ohjetta samassa.En kyllä löytänyt sitä Lehtimäen sivulta vielä ainakaan kun sain sen meilinä sen jousihäslingin yhteydessä.Mutta kai sitä saa jo ennakkomainostaa tässä;-)
   
 13. Gerbi

  Gerbi Well-Known Member

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Itsellä on tämmönen kapistus. Ei sattunu oleen pulttia joka ois sopinu siihen kierteelle niin tehtiin näin. Toki saman voi tehdä irtopultista niin on helpompi käyttäää kenties. Eli se ulomainen suojakuppi pois ja sitä öljyäki voi laittaa sinne reikään vähän nopeuttamaan prosessia. Sit tuo tappi sinne kupin reijän läpi niin että alaosan levennys estää sitä tulemasta pois ja pyöritetää kuppi paikalleen. Sitten otetaan rasvaprässi ja aletaan pumppaan. Sitten kun kolo täyttyy rasvasta niin muutama voimallinen puristus ja vari hyppää irti nätisti. Tämä menetelmä ei käy niin noiden kerteiden päälle kun ne pyöritetään kiinni pohjaan asti ilman kuormaa. Sekä lopullisen voiman kantaa koko kierre. Öljyä kannattanee laittaa myös sen vuoksi että sinne reikään ei jäisi ilmaa. Voi tupsauttaa jotain naamalle sittenkun irtoaa, kun kaikki paineistettu ilma purkautuu äkillisesti.


  [​IMG]
   
 14. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Sorvillako pyyhkäsit tuon rasvaustapin?
  Mulla kun ei ole sorvia käytössä,niin vois kai tuon muotoilla vaikka pultistakin poraamalla reiän läpi ja rasvanippa päähän..
  Pitäs vaan valita korkeintaan 8.8 tai pehmeämpi pultti että kestää terät ja kierretappi paremmin.
  Näkyy sitten olevan useita tapoja irrottaa kytkinakseli,tässähän on samalla hyvät ohjeet muillekin.
  Paineilmallakin ja kytkinkellon päähän sopivalla venttiilillä olen kokeillut aukaista mutta ei voi suositella.Ainakaan 8 baria ei vielä vaikuttanut mitään..
   
 15. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  kuulostaa hengelle käypäselle touhulle ;D räjähtää silimille sitte ku irtoo tuolla menetelmällä :eek:
  no joo tapoja on monia ja hätä keinot keksii... eikös muuten oo se sassin kytkimen kiristyspultin kierre joku tuumanen versio? äkkiä näyttäs joltai unf-jengalta mut kertokaa joku jos on tietoo. olis vara laittaa kierteiltään pitempi paikalleen niin olis tätä nykystä vähä lyhyen tuntusta parempi...
   
 16. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  No enpä tiedä,tuosta paineilma-aukaisusta.Ilmatilahan on siinä niin olematon ettei synny mitään tajunnan räjäyttävää,eikä ikävä kyllä kytkintä irroittavaakaan voimaa edes kovemmalla paineella.Myös "sylinterin" tilavuus tulisi olla suurempi tarvittavan energian syntymiseksi.Kunhan kokeilin kun oli niin pirun kova kiire saada se vain jotenkin ulos ja uudet laakerit koneeseen ennenkuin ajokelit jättää:)

  Kierteestä kun kysyit niin täytyy taas todeta että onhan muistini mennyt omituiseksi.Välillä sytyttää välillä ei.Jokatapauksessa se on metrinen hienokierre vaikka UNF:ltä näyttääkin.Olikohan 0.75 nousulla vai mitä lie..
  Pitänee etsiä se toinen pultti korjaamolta,jolla tuuppasin kytkimen ulos.Siitä se jenga selviää kyllä yhdellä silmäyksellä.Mulla menee piakkoin purkuun kytkin kun tilasin uuden jousen.
   
 17. Lynkytti

  Lynkytti Lynx 320

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  se on ehket makin konneessa eri pultti.. ku ainakin se pultti millä kytkin nyt on kiritty näyttäs mauserilla kierteen harjalta 12mm ja risat viel päälle.. eli jottai ihan muuta ku M14x? ja hyvin tuntuu kirivän tuolla niin kai se joku tuumanen on ku ei oo tasamillikoko.. ja kone on paljo mainostetu 293 sachs velsan nelinastasella kytkimellä..

  täällähän on oikeen jousenvaihtotalakoot ;) muuttuu kelkkas totaalisesti uudella jousella jos vanha on kuoleentunut pahasti...
   
 18. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Arvaappa vaan löysinkö iltahämärissä sitä pulttia..no en;-)
  Kuitenkin,olen aikasemmin tainnut kirjoittaa M14 pultista,mutta silloin olen heittäny ihan lonkalta näkemättä koko pulttia eli pieleen meni.Käyn kattelemassa tänään uudestaan.Pitäs ottaa kelkka nosturin päälle ja sukseakin laittaa samalla ja rakentaa uusiksi takajousitus vaan meni ranne hiukka sököksi viikonlopun mehtäsavotalla että pitää ottaa "raahallisesti" vielä.

  Niin kyllä näissä koneissa kuitenkin sama Velsa kytkin on,tyyppiä 3 tai 4 eli uusin versio,ja siis sama M12 pulttikin.
  MAG 309cc taitaa olla itseasiassa lisenssillä tehty Kohler.Mutta hyvin pitkälle yhtäläinen myös Sachsin kanssa.Tosin minä en ole mikään expertti niitä eroja kertomaan kun en ole noita kaikkia kolmea pöydälle koskaan purkanut.
   
 19. paavojaelvis

  paavojaelvis Well-Known Member

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Yhtäkkiä muistelisin tuon olevan 1/2" UNF, tarkistan tuon jahka pääsen töistä. Tässä linkki Sachsin kanssa touhuaville: http://www.vintagesnow.com/Engine_manuals_files/sachs.pdf

  Edit: Pultin mitat: UNF 1/2"-20 x 4 7/8". Eli 20 kierrettä tuumalle ja pituus noin 124 mm.
   
 20. Sampo

  Sampo Winha 31S

  Vs: Vanhojen kelkkojen(Ockelbo, Winha) korvauskytkimet

  Voi se ollakin UNF,mietin juuri samaa kun en vieläkään löytäny pulttia ja jääty näpit perhanan pakkasella..selittäisi miksi ulkohalk. on hieman yli 12mm.Saattoi sitten meidän kyläkauppias puhua omiaan kun minulle myi sen pultin ja minusta kertoi että M12x1,00 hienokierre tjs...enhän minä sitä itse tainnut mitata kun kierrekammat on toisella verstaalla ja tönärillä ei nää niin tarkasti.
  Muuten tosi hieno "Vintage-kirja" tuo Sassin opus,justiin lataan sitä:) Kiitosta linkistä.

  Edit:pultti löytyi iltapäivällä,oli jääny grillikatokseen pahvilootaan missä kelkasta purettuja osia;-)
  Mikrometrillä kierteen päältä 12,58mm(varmaan se 1/2 tuumaa) että ei sitten ollu metrinen kierre..Nousua en mitannut kun on jääny putkiteippiä kierteisiin mutta parhaiten mallin saa alkuperäisestä kun ottaa pulttikauppaan mukaan.
  Tässä näkyy pituus olevan 100mm mutta alkuperäinen on vissiin pitempi.Olen käyttäny tuota vain työkaluna varin akselin ulosvetoon..

  [​IMG]
   

Suosittele tätä sivua